Osnažena Kosor: Kakve mi koristi imamo od toga?

Foto: Davor Žunić, Mario Pušić, Marko Miščević (Cropix)

KAMO SREĆE da je Jadranka Kosor zaslužna za prekid onog smiješnog i nepotrebnog rata sa Slovenijom. Kamo sreće da je upravo ona slomila Boruta Pahora svojom diplomatskom vještinom. Kamo sreće da se hrvatska premijerka iz Ljubljane vratila politički osnažena, učvršćenog autoriteta i izgrađenog kredibiliteta. Kamo sreće da joj je skočio rejting i da se sada napokon zna tko je sada šef stranke i Vlade. Kamo sreće da nas pobjeda vodi u blagostanje.

Kome je Kosor pokazala da je šef?

Što zapravo imamo od navodno ojačane premijerke Kosor? Zasad malo toga dobrog. Imamo i dalje loš Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Imamo i dalje lošu Vladu i loše ministre, loše gospodarske pokazatelje, loše ili nepostojeće antirecesijske mjere, imamo i dalje kriminal, korupciju, bezvlađe i beznađe. Naravno, i dalje imamo neriješene granične probleme sa Slovenijom, blokadu pregovaračkih poglavlja od strane drugih članica EU, imamo i dalje dugačak popis neprovedenih reformi i neodgodivih europskih obaveza.

Ali bitno da je Kosor pokazala tko je šef. Samo da nam je znati kome je ona to pokazala. Europskim diplomatima koji su obavili posao umjesto nje? Slovencima kojima je dala garancije da hrvatski dokumenti u pregovorima ne prejudiciraju granicu? Ili svom trbuhozborcu Ivi Sanaderu koji je vjerojatno najteže doživio laude o Kosoričinu diplomatskom uspjehu?

Tko prvi dokaže da je šef - njezin tepih!

Bilo bi puno bolje da je Jadranka Kosor pokazala ministru zdravstva Darku Milinoviću tko je pravi šef, umjesto da pije s njim kavu nakon što je blagoslovila njegove kozmetičke izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Bilo bi puno bolje da je Damiru Polančecu pokazala tko je šef i najurila ga iz Vlade nakon što joj je servirao frizirano izvješće o poslovanju HEP-a. Bilo bi bolje da je pokazala tko je šef svim onim kriminalcima po javnim poduzećima i posmjenjivala ih, umjesto da ustaje u njihovu zaštitu na sjednici Vlade. Ili da se možda riješila Biance Matković: ne samo zato što joj je ukrala tepih, nego zato što nitko zapravo ne zna što kućna prijateljica Ive Sanadera radi u Banskim dvorima i za što zapravo prima plaću.

Kome je do sada Kosor pokazala tko je šef? Jedino nesretnom snimatelju RTL-a kojeg je zbog nedolične majice najurila iz Banskih dvora i tako mu spakirala otkaz.

Taština nas spaja i razdvaja 

Neobičan je odnos javnosti i medija prema Jadranki Kosor. Jedni zazivaju njezin uspjeh na čelu Vlade radi opće dobrobiti. Drugi samo kako bi Sanader popio ekstra dozu tableta za smirenje. Treći je hvale zato što, za razliku od Sanadera, voli slušati, pa makar (ili baš zbog toga) u pozi drvene Marije. Četvrti je proglašavaju tek neutjecajnim klonom velikog prethodnika i nasljednicom koja zapravo nije na čelu Vlade donijela nikakve pozitivne pomake: rebalansi budžeta bili su kozmetički, uveden je krizni porez, nema antirecesijskih mjera, usvajaju se zakoni koji se kasnije mijenjaju ili padaju na Ustavnom sudu...

Ipak, barem u jednoj stvari Kosor se može nositi sa Sanaderom: u količini taštine. Kad bi predsjednica Vlade tako gorljivo i s tolikom odlučnošću obavljala svoj posao kao što reagira na svoju sliku u medijima, Hrvatska ne bi trebala strepiti za svoju budućnost. Ovako, iluzija je ponovno - i postojano - važnija od grube istine.

Što će ojačana Kosor sa svojom snagom?

I vratimo se na početak. Ako se Kosor doista s velike diplomatske pobjede u Sloveniji vratila ojačana, koje poteze možemo dalje očekivati? Rekonstrukciju Vlade? Guljenje devet milijardi kuna na rashodovnoj strani proračuna? Masovnu čistku u javnim poduzećima? Smjenjivanje Sanaderova školskog kolege Mladena Bajića, čovjeka kojemu nikako ne polazi za rukom stati na kraj kriminalu i korupciji? Predlaganje barem jednog zakona koji neće biti protuustavan? Usvajanje barem jedne mjere koja neće biti prorecesijska?

Nažalost, iskustvo nas uči da od ovakvog HDZ-a i ovakve Kosor nema dobrih vijesti. Očekivanje da se osoba koja je oktroirana na čelo vlade koju nije birala i na čelo stranke koja ju ne poštuje, odjednom trgne, propne i džilitne protiv sustava čiji je i sama integralni dio, nije ništa drugo nego čisti utopizam.

Kamo sreće da svizac zamota čokoladu

Kamo sreće da  to dogodi. Kamo sreće da Kosor izađe iz svoje karijerističke kože i napravi ono što nije pošlo za rukom nikome prije nje. Kamo sreće da upravo ona - ako već nema nikog drugog na vidiku - reformira HDZ, napuni zatvore, izvuče državu iz krize. I kamo sreće da svizac napokon uspije zamotati čokoladu...

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara