Osniva se europska CIA

ŠEST vlada država članica Europske unije iznijelo je prijedlog o jačoj koordinaciji nacionalnih policija, kao i nacionalnih obavještajno-sigurnosnih službi, i to jačanjem ne baš poznatog Zajedničkog situacijskog centra, piše britanski Daily Mail.

Podsjećamo, centar, čiji je skraćeni naziv Sitcen, utemeljen je 1990. godine u Bruxellesu s ciljem izrade analiza međunarodnih kriza namijenjenih europskim diplomatima.

Već nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001. godine, centar je počeo preusmjeravati svoju ulogu na borbu protiv rastućeg svjetskog terorizma i sigurnosti u tom smislu.

Na tome, kao i na daljnjem razvoju europskog obavještajnog povezivanja, ustraju vlade Francuske, Njemačke, Švedske, Portugala, Češke i Slovenije. Tijelo bi bilo zaduženo za čitavu mrežu antiterorističkih ureda, koji bi imali pristup tajnim obavještajnim podacima iz svih 27 članica EU-a.

Velika Britanija se protivi prijedlogu

Realizaciji ovog plana navedene europske šestorke opire se Velika Britanija, koja ne želi prikupljene obavještajne podatke dijeliti s drugim članicama EU-a.Glavni razlog takvom stavu je ugrožavanje tamošnje nacionalne sigurnost, do čega bi došlo kada bi glavna obavještajna služba MI5 bila primorana "otkrivati" svoja saznanja.

Najveći protivnici Velike Britanije su Francuska i Njemačka, koje su najgorljivije zastupnice osnivanja europske CIA-a. Čelnici tih dviju zemalja drže da bi se daljnjom integracijom obavještajnog sektora postigla uspješnija borba protiv terorizma.

Najava osnivanja europske CIA-e navela Washinton na skrivanje tajni od Londona

Zanimljivo je da je sam prijedlog daljnjeg razvoja Sitcen-a nedavno naveo SAD da prestane dijeliti s Velikom Britanijom važne sigurnosne tajne, a kao glavni razlog istaknuto je curenje informacija s kojim se nerijetko suočavaju europski obavještajci.

Britanski stav uvelike podupire organizacija europskih skeptika "Otvorena Europa" koja poručuje da bi EU-ova verzija CIA-e bila neefikasna i nepouzdana, a što bi u konačnici ugrozilo već tradicionalno dobre odnose Washingtona i Londona.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara