Osnivači Skypea tuže eBay

Tekst: N.Š.
Foto: Ilustracija

OSNIVAČI Skypea tuže eBay koji je trenutno vlasnik Skypea te investitore koji bi željeli kupiti ovaj servis za internetsko telefoniranje, javlja Reuters. Razlog tužbe je kršenje autorskih prava, tvrde osnivači Skypea Niklas Zennstrom i Janus Friis. Cijelu situaciju dodatno komplicira činjenica da je trenutno u tijeku prodaja Skypea od strane eBaya investitorima koji će platiti 1.9 milijardi dolara za to.

Problematični softver

Zennstrom i Friis koji imaju tvrtku pod imenom Joltid Ltd, tvrde kako je tvrtka Skype koji je sada u vlasništvu eBaya, koristila njihovu tehnologiju bez odobrenja. Najpoznatija internetska aukcijska kuća to poriče.

"Tvrtka Skype nastavlja masovno kršiti autorska prava Joltida. Svaki dan kada tvrtka Skype nudi telefonski softver za skidanje s Interneta, Skypeovi korisnici skidaju Joltidovo autorsko djelo otprilike šest puta u sekundi", piše u tužbi.

Prodaja ide dalje

EBay je kupio prava na peer-to-peer tehnologiju od Joltida, ali počeli su razvijati svoju vlastiti alternativni softver su slučaju izgubljene tužbe.

"Ove optužbe nisu istinite i temelje se na legalnim i činjeničnim pogreškama", navodi se u izjavi eBaya.

Unatoč komplikacijama, internetska aukcijska kuća objavila je kako i dalje ima namjeru završiti prodaju 65 posto udjela Skypea u zadnjem kvartalu ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara