Osnivaju se stožeri za zaštitu obiteljskih gospodarstava

VODSTVO novoosnovanog Stožera za zaštitu prava obiteljskih gospodarstva pri raspolaganju državnim zemljištem u Slavoniji i Baranji na konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu najavilo je mogućnost osnutka stožera i u drugim županijama.

´Na terenu se osjeća golemo nezadovoljstvo te smo već prikupili pedesetak prigovora na općinske programe raspolaganja zemljom, koje ćemo dostaviti dotičnu ministarstvu´, rekao je predsjednik Stožera Martin Lučić iz Gundinaca. Seljaci se boje kako će obiteljska gospodarstva pri raspodjeli državne zemlje biti izigrana u korist bivših kombinata ili pojedinih lobija. Kažu kako su zadovoljni Zakonom o raspolaganju državnom zemljom koji daje prednost obiteljskim gospodarstvima, ali kako se na terenu događaju zlouporabe.

Zato od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva zahtijevaju da se državna zemlja ne daje u koncesiju pravnim i fizičkim osobama, nego da prvenstvo pri raspodjeli imaju prodaja i zakup, rečeno je.

Najavljeno je da će zbog sumnje u zlouporabe i namjerno odugovlačenje s odobravanjem nekih općinskih programa Stožer Brodsko-posavske županije zatražiti ostavku pomoćnika ministra Miroslava Pažura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Na terenu se lobira za pojedine moćnike, čine se pritisci na općinska vijeća i mijenjaju se prvotne odluke i nekoliko puta dok se ne prihvati ono što nekomu odgovara, a to je uglavnom koncesija´, tvrdi predsjednik toga stožera Ivo Kotarac.

U Stožeru se nadaju kako će se prijepori u pojedinim općinama u pregovorima s resornim ministarstvom riješiti do proljetne sjetve. Ako se to ne dogodi, ne isključuju mogućnost novih seljačkih prosvjeda.

Stožer za zaštitu prava obiteljskih gospodarstava pri raspolaganju državnim zemljištem Slavonije i Baranje osnovan je prije dva tjedna u Našicama, a trenutačno okuplja 50 seljaka iz pet slavonskih županija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara