Osnovan hrvatski kulturni centar u Banjoj Luci

U Banjoj Luci je u četvrtak navečer održana osnivačka skupština Hrvatskoga kulturnog centra.

Tu krovnu kulturnu ustanovu hrvatskoga naroda u Republici Srpskoj osnovali su Humanitarno-kulturna udruga "Danica", Hrvatsko pjevačko društvo "Nada", Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", Hrvatska zajednica Herceg Bosne u Mostaru, Hrvatski program Radija kontakt te banjolučki ogranak Matice hrvatske (u osnivanju).

Osnovna zadaća HKC-a je, među ostalim, očuvati hrvatski narodni i kulturni identitet, hrvatsku kulturnu baštinu i naslijeđe, brinuti se za muzeološko blago i arhivsku građu.

Na osnivačkoj skupštini prihvaćen je Statut i potpisan Sporazum o pridruživanju, a izabrani su članovi Upravnog i Nadzornog odbora te predsjednik Skupštine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivačkoj skupštini nazočio je generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Ivan Lepoglavec, koji je u ime Republike Hrvatske pozdravio osnivanje HKC-a i obećao pomoć Hrvatske.

Prvi je korak od grada Banje Luke dobiti prikladan prostor za smještaj svih hrvatskih udruga, istaknuo je Zvonko Tarle, glavni urednik "Danice", jedinih hrvatskih novina u RS-u, i predsjednik Upravnog odbora HKC-a.

(Hina) pp/spod sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara