Osnovan odbor za izgradnju crkve hrvatskih mučenika u Udbini

U GOSPIĆU je danas osnovan Odbor za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika, koja će se graditi u Udbini pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Hrvatske biskupske konferencije.

Osnivanju Odbora nazočni su bili predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić i nadbiskup zagrebački Josip Bozanić, koji su izabrani za supredsjedatelje Odbora, čelnici Ličko-senjske županije te predstavnici HAZU-a, Matice hrvatske i Hrvatskoga instituta za povijest.

Inicijativa za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, u povodu obilježavanja 510. godišnjice Krbavske bitke, kada je stradalo više oko 15 tisuća Hrvata, potekla je od biskupa gospićko-senjskog Mile Bogovića i naišla na široku podršku.

"Odlučili smo da taj projekt nosi naziv Crkva hrvatskih mučenika i on se realizira u okviru posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj. Predviđamo da temeljni kamen blagoslovi Papa prilikom boravka u Rijeci", rekao je Tomčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Katolička crkva, ne samo da podupire taj projekt, već u njemu vidi i poseban izazov na početku novoga tisućljeća, kada nas pohađa papa Ivan Pavao II. po treći put, istaknuo je nadbiskup zagrebački Bozanić, podsjetivši kako je Papa među prvima priznao hrvatsku državu.

Zato je u vremenu koje označava početak hrvatske države i početak jedne nove povijesti hrvatskoga naroda važno da se Crkva hrvatskih mučenika gradi upravo u Lici - u Udbini, dodao je Bozanić.

Biskup Bogović zahvalio je onima koji su podržali tu inicijativu s kojom ćemo se sjetiti i odužiti svima onima koji su žrtvovali sebe da bi se spasilo druge.

Članovi Odbora posjetili su Udbinu te su razgledali moguće lokacije na kojima bi se gradila Crkva hrvatskih mučenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara