Osnovan odbor zaštite na radu carinske uprave

CARINSKA Uprava dobila je danas Odbor zaštite na radu, a njegov cilj je poboljšati otežane radne uvjete za oko 3.100 djelatnika Carinske uprave..

Odbor za zaštitu na radu zajednički je projekt Ministarstva financija, Carinske uprave, Udruge za promicanje zaštite ljudi u radnoj i životnoj okolini i Carinskog sindikata Hrvatske.

Ravnatelj Carinske Uprave Anton Uljar rekao je novinarima da će tom Odboru jedna od važnijih zadaća biti izrada procjene ugroženosti carinika na radnim mjestu na temelju koje će Vladi biti predloženo donošenje Uredbe o beneficiranom radnom stažu za carinike.

Dodao je da je taj institut zakonski predviđen još 2001. ali u praksi još nije zaživio, a očekuje da bi s konkretnim prijedlogom pred novu vladu mogli izaći u 2004. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovisno o poslu koji obavljaju, poput rada na granici u zabitim krajevima, robnim terminalima ili pregledu robe, carinici su izrazito izloženi opasnostima od ozljede ili nesretnog slučaja.

U Carinskoj upravi procjenjuju da je od njezinog temeljenja prije 12 godina do danas na radnim mjestima ili u prijevozu na posao poginulo do 10 osoba dok ih je stotinjak zadobilo ozlijede.

Budući da rade u svim vremenskim uvjetima kao i na specifičnim radnim mjestima carinici su, upozorava Odobor, nakon višegodišnjeg rada skloni oboljenjima i tjelesnim poremećajima.

(Hina) mvr az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara