osnovana hrvatska zajednica za downov sindrom

U Zagrebu je osnovana Hrvatska zajednica za Downov sindrom sa ciljem zaštite prava osoba s tim genetskim poremećajem kako bi se poboljšale njihova medicinska i socijalna skrb, školovanje i zapošljavanje.

"Zajednica zasad okuplja 160 djece i njihove roditelje iz nekoliko hrvatskih gradova - Zagreba, Splita, Čakovca, Rijeke, Osijeka - gdje već djeluju ili se osnivanju udruge za Downov sindrom, no pozivamo i sve ostale obitelji u Hrvatskoj kojih se to tiče da nam se pridruže", izjavila je Hini dopredsjednica Zajednice Zrinka Minčir Sabolčec.

Uslijed genetskog poremećaja, tj. rođenja s jednim kromosomom više, za što uzrok nije poznat, djeca s Downovim sindromom kasne u razvoju, često mentalno zaostaju, te imaju srčane i probavne smetnje.

"Naši problemi su veliki jer našu djecu uglavnom ne primaju u redovne vrtiće i škole, nekima se priznaje invalidnost i na temelju toga novčana naknada, a nekima ne, a male su i mogućnosti zapošljavanja", kaže Sabolčec.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da rođeni s tim sindromom mogu raditi na jednostavnim poslovima, kao što su pomoćni poslovi u kuhinji, a svaki rad im može pomoći, kao i ostalim ljudima, da se osjećaju korisnima.

Za predsjednicu Zajednice izabrana je Dinka Vuković iz Zagreba.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara