Osnovana Nordijska gospodarska komora

PREDSTAVNICI vodećih tvrtki iz Danske, Finske, Norveške i Švedske koje djeluju u Hrvatskoj osnovali su jučer prvu Nordijsku gospodarsku komoru u Hrvatskoj. Inicijativa za osnivanje Komore potekla je od poslovne zajednice, s ciljem jačanja suradnje i postizanja sinergije između nordijskih tvrtki u Hrvatskoj, kao i poboljšanja medjusobnih gospodarskih odnosa.

Tvrtke osnivači Nordijske gospodarske komore u Hrvatskoj su Volvo Trucks (Švedska), Lift Modus (Finska), Det Norske Veritas (Norveška) i Brunata (Danska). Lars Himmer, generalni direktor tvrtke Volvo Trucks izabran je za Predsjednika Komore, dok je Krešimir Paliska (Det Norske Veritas) izabran za dopredsjednika. Osnivanje Komore pobudilo je značajan interes među hrvatskim tvrtkama koje imaju poslovne odnose s nordijskim zemljama.

Među članovima Komore već sad su neka od najpoznatijih imena poput Business.hr (Dagens Industri Zagreb), Tetra-Pak-a, ABB-a, Carlsberg-a, Regent Esplanade hotela, Danish Camp Supply-a, Lauenborg Vejle, Bradmore King Sturge i Bang & Olufsen-a.

Trgovina između Hrvatske i nordijskih zemalja ojačala je tijekom posljednjih nekoliko godina. Uvoz je iz nordijskih zemalja 2004. godine iznosio gotovo 4 milijarde kuna, dok je hrvatski izvoz u nordijske zemlje činio skromnih 882 milijuna kuna.

Povećano povjerenje u Hrvatsku vidljivo je i u rastu izravnih investicija iz nordijskih zemalja. Neki od najznačajnijih nordijskih investitora uključuju Carlsberg, ABB, Ericsson, te nedavno i Rockwool, tvrtku koja ulaže 80 milijuna eura u tvornicu u Istri.

Nordijska gospodarska komora u Hrvatskoj okupljat će nordijske tvrtke u Hrvatskoj, poslovne ljude iz nordijskih zemalja koji žive u Hrvatskoj, te hrvatske i međunarodne tvrtke koje imaju poslovne odnose s nordijskim zemljama.Novoosnovana komora će se predstavitina nadolazećim Nordijskim danima, koji će se održati 21. i 22. studenog 2005.

Više informacija o Komori bit će dostupno na web stranici www.nordicchamber.hr od 1. prosinca 2005.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara