Osnovana Udruga Dalmacija, Lvky prvi predsjednik

Foto: Jadran Babić/Cropix

SVEČANO je danas bilo u oštariji od Viđakovih. Osnovana je Udruga Dalmacija. Prvi predsjednik je Dragan Lukić Lvky. Uz njega tu su i don Ivan Grubišić, poduzetnik Hrvoje Marušić, profesori Roko Markovina i Joško Božanić, Tonči Šundov, vlasnik K5 televizije. Sve skupa, 13 osnivača okupilo se u Viđakovih. 

Razvoj i budućnost Dalmacije

"Nisam očekivao, imam jako puno svog posla. Nije se lako prihvatiti jedne takve funkcije, potrudit ću se svim snagama da dostojno predstavim udrugu", bio je zbunjen ispočetka novi predsjednik nove udruge.

"Želimo sudjelovati u razvijanju strategije i budućnosti Dalmacije kao regije koja je prirodna cjelina. Pozivamo da nam se pridruže svi Dalmatinci i oni koji se tako osjećaju iz sve četiri naše županije. Dalmacija može postati jedna jaka regija, kao što to i zaslužuje", kaže Lvky.

"Ako pogledate simbole udruge vidite grb, tradicionalni povijesni znak Dalmacije, zvjezdice za europsku regiju i hrvatski pleter, jer je Dalmacija hrvatska kolijevka i neraskidivi dio naše domovine", pojasnio je Lvky vizualni identitet udruge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politika da, politikantstvo ne

Bliže se izbori. Ima li Udruga Dalmacija političkih ambicija?

"Ja nemam političkih ambicija, mogu govoriti o problemima i rješenjima, ali političkih afiniteta nemam", ogradio se predsjednik Lvky.

"Naravno da smo očekivali ovakvo pitanje, niste nas razočarali. Nismo osnovali stranku, već udrugu građana. Uloga Udruge je proaktivna. Govorimo o onome što nas u Dalmaciji tišti. Nećemo se spuštati na dnevno politička prepucavanja, nećemo stati na ničiju stranu. Iznosit ćemo planove razvoja Dalmacije kao regije, nikakvo politikantstvo, isključivo konstruktivni prijedlozi, rješenje određene problematike, da se u ovoj izbornoj godini uvaži što više naših stajališta. Dalmaciju je danas zapuštena zemlja, koja to ničim ne zaslužuje", kazao je Marušić.

Idioti se danas bave politikom

"Nije svrha Udruge baviti se politikom već biti strog i pravedan korektiv bilo koje vlasti. Boriti se za dalmatinski identitet i sudjelovati u razvoju. Komparirali smo stanje u staroj Grčkoj i danas pa smo rekli da je politika bavljenje općim stvarima, a idioti se bave osobnim stvarima. Zaključili smo da je danas obrnuto. Borit ćemo se za kritiku, a ne kritizerstvo, znajući unaprijed da ćemo steći dovoljno neprijatelja, ali i prijatelja. Opće je zanemareno, a mi smo udruga koja želi zaštiti Dalmaciju", iznio je profesor Markovina, šef katedre za brodogradnju na splitskom FESB-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara