Osnovana udruga obitelji umrlih hrvatskih branitelja

UDRUGA obitelji umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata (UOUHB) osnovana je jučer u Zagrebu sa zadaćom da se izjednače zakonska prava obitelji umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s obiteljima poginulih, nestalih, zatočenih i hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, ali i izjednače s obiteljima poginulih i ranjenih civilnih stradalnika Domovinskog rata.

U današnjem priopćenju Udruge ističe se kako je "kategorija branitelja umrlih nakon razvojačenja potpuno izostavljena iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao da taj problem ne postoji". Na žalost, broj umrlih nakon Domovinskog rata svakim se danom povećava, ističe se u priopćenju i dodaje da branitelji umiru mladi, uglavnom nenadano, zbog posljedica stresa, t.j. kardiovaskularnih bolesti, ili pak samoubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obitelji umrlog branitelja nemaju nikakva prava, obiteljske mirovine sramotno su malene ili ih nema, a obitelji su na rubu egzistencije i nerijetko bez stambenog prostora, stoji u priopćenju novoosnovane Udruge.

Od Vlade i ministra znanosti traže da u Odluku o kriterijima za upis studenata 2003./2004. u točku II. uvrsti izravan upis uz potporu Ministarstva znanosti djece hrvatskih branitelja ako prođu razredbeni prag. Inače ćemo, kao Udruga, zahtijevati raspravu u Hrvatskom saboru o toj odluci, poručuju iz UOUHB-a.

Udruga u današnjem priopćenju prosvjeduju i zbog iseljavanja obitelji hrvatskih branitelja koji žive u stanovima i kućama izbjeglih Srba te zahtijevaju da se obiteljima hrvatskih branitelja nađe stambeni smještaj prije nego se, u skladu s Vladinim pozivom, vrate izbjegli Srbi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara