Osnovano operativno tijelo za pripremu županijskog referenduma

EKOLOŠKA udruga u osnivanju ´Eko Kvarner´ i Općina Kostrena osnovali su danas operativno tijelo koje će pripremiti provedbu županijskog referenduma o mogućem izlasku Hrvatske iz projekta Družba Adria i premještanju doka brodogradilišta ´Viktor Lenac´ u Kostreni.

Tijelo je sastavljeno od predstavnika udruge i općine te pravnih stučnjaka.

Po riječima predsjednika inicijativnog odbora udruge ´Eko Kvarner´ Vjerana Piršića, nakon pravne ekspertize odlučit će se hoće li se inzistirati na provedbi obvezujućeg ili savjetodavanog referenduma.

Ako se pokaže da tijela Primorsko-goranske županije mogu svojim odlukama utjecati na provedbu ta dva pitanja, organizirat će se obvezujući referendum, nakon kojeg će Županija morati riješiti te probleme, pojasnio je Piršić.

Operativno tijelo za pripremu referenduma u idućih mjesec dana radit će na okupljanju volontera koji će sudjelovati na prikupljanju potpisa kao preduvjeta pokretanju referenduma.

Već sada se započelo s lobiranjem među županijskim vijećnicima kako bi se potaknulo raspisivanje referenduma. Na području županije potrebno je prikupiti oko 30.000 potpisa ili 10 posto od ukupnog broja birača u roku od 15 dana. Time se obvezuje županijska skupština na raspravu o pitanjima iz referenduma, ali ne i na njegovo raspisivanje, rekao je Piršić.

Udruga ´Eko Kvarner´ protivi se prihvaćanju projekta naftovoda Družba Adria bez nezavisne kontrole i rješenja nekih bitnih pitanja poput problema balastnih voda iz tankera prije početka realizacije projekta.

Mještani, općinsko vijeće i poglavarstvo Kostrene pobunili su se i protiv smještaja tzv. doka 11 brodogradilišta ´Viktor Lenac´ duljine 270 metara izvan uvale Martinšćica u kojoj se nalazi to brodogradilište. Referendumom će se građani izjasniti žele li smještanje tog doka unutar uvale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara