Osobni podaci milijun klijenata britanskih banaka prodani na eBayu

Osobni podaci milijun klijenata britanskih banaka prodani na eBayu

OSOBNO računalo sa osobnim podacima klijenata tri banke prodano je za 77 funti na eBayu. Slučaj je prijavio IT menadžer Andrew Chapman (56), koji je na aukciji za 35 funti kupio računalo i ubrzo otkrio podatke korisnika American Expressa, Kraljevske banke Škotske (RBS), i njene podružnice NatWest

"Bio sam šokiran kada sam na hard disku pronašao podatke o računima banke. Takve stvari nisam očekivao: Datoteke su sačuvane na back up-u CD-ova i u ISO fajlovima, koje je mogao otvoriti svatko sa najosnovnijim znanjem o računalima", rekao je Chapman, koji je odmah po otkriću obavijestio službena tijela.

Britanski Daily Mail javlja da su u pitanju podaci od čak milijun klijenata tri banke. Imena, adrese, brojevi mobitela, bankovni računi, podaci o kreditima, djevojačka prezimena, te čak i potpisi, tako su se našli u neovlaštenim rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadležni u tvrtkama iz koji su nestali podaci kažu kako sigurnost osobnih podataka shvaćaju veoma ozbiljno te da će istražiti slučaj. I Express i NatWest/RBS kažu kako još moraju ustvrditi na koliko je korisnika utjecao ovaj događaj prije nego počnu reagirati.

Prošle godine financijski organi u Velikoj Britaniji su kaznili "NBS" sa 980.000 funti zbog sigurnosnog propusta, kad aje ukraden laptop sa podacima o klijentu.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara