OSUDE IZRAELSKOG NAPADA NA IZBJEGLIČKI LOGOR U POJASU GAZE

Međunarodna zajednica u petak je oštro osudila izraelski napad na izbjeglički logor u pojasu Gaze, u kojem je poginulo deset Palestinaca a 19 ih je ozlijeđeno.

Europska unija ´oštro osuđuje´ izraelski napad u kojem je u izbjegličkom logoru Boureij u pojasu Gaze poginulo deset Palestinaca a 19 ih je ozlijeđeno.

EU također osuđuje ´korištenje prekomjerene sile od strane Izraela prema nevinim civilima´, kazao je u Kopenhagenu danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller.

Takve akcije pridonose ´stvaranju temelja za novi terorizam i izazivaju bijes, frustracije, tugu i iracionalne reakcije druge strane (Palestinaca)´, dodao je.

´Postoji samo jedan put k miru: onaj koji će završiti stvaranjem dviju država - izraelske i palestinske´, zaključio je u ime EU-a.

Kina je također osudila taj napad te pozvala ´izraelsku stranu da odmah prestane s oružanim upadima kako bi se stvorili uvjeti za povratak mira i stabilnosti u regiji´.

Izraelski napad osudio je i Egipat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Nastavak izraelske agresije nad palestinskim narodom dokazuje odlučnost izraelske vlade da spriječi svaku ozbiljnu inicijativu za postizanjem pravednog i globalnog rješenja izraelsko-arapskog sukoba´, izjavio je šef egipatske diplomacije Ahmed Maher.

Palestinska samouprava prva je osudila izraelski napad ističući da se ´radi o novom masakru i zločinu protiv naših nenaoružanih ljudi´.

Nabil Abu Rudeina, savjetnik predsjednika Palestinske samouprave Jasera Arafata pozvao je međunarodnu zajednicu, posebno zemlje Kvarteta (SAD, Rusija, UN i EU), da ´hitno djeluju kako bi se zaustavili zločini i užasi koje čini Izrael i zajamčila sigurnost palestinskog naroda´.

Desetoro je Palestinaca poginulo a dvadesetak je ranjeno, među kojima i žene i djeca, u noći s četvrtka na petak kada su izraelski vojnici u tenkovima i oklopnim vozilima upali u logor Bureij, priopćili su palestinski liječnički izvori.

Prema priopćenju Hamasa među poginulima je i šest pripadnika tog pokreta.

Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) priopćila je da su dva djelatnika te agencija također poginula u izraelskom napadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara