Osude ubojstva predsjednika privremene iračke uprave

SMRT izvršnog predsjednika privremene iračke u uprave Ezzedina Salima u atentatu u ponedjeljak je tragičan gubitak, ocijenio je visoki dužnosnik američke administracije.

Smrt Ezzedina Saliam je "šokantna" i predstavlja "tragičan gubitak", izjavio je neimenovani dužnosnik.

Tony Blair je osudio atentat u kojem je ubijen izvršni predsjednik Vijeća za privremenu upravu Iraka, objavio je Downing Street. "I dalje ćemo pomagati Iračanima da postignu ono što im se desetljećima uskraćuje", dodao je.

Ministar vanjskih poslova Jack Straw je u ponedjeljak u Bruxellesu rekao da je "šokiran" i "indigniran" ubojstvom Abdel Zahra Osmane Mohameda, zvanog Ezzedine Salim.

"Salimovo ubojstvo su izveli teroristi... koji pokušavaju uništiti mirnu tranziciju prema demokratskom Iraku", izjavio je britanski dužnosnik na konferenciji za novinare u sklopu sastanka šefova diplomacije 25-orice.

Francuski predsjednik Jacques Chirac je rekao u ponedjeljak da je užasnut valom tragedija u Iraku i uvjeren da nema vojnog rješenja, te da je potrebno političko rješenje".

Rusija je u ponedjeljak osudila taj atentat i ocijenila da je on naglasio potrebu razmatranja modela rješenja u Iraku kako bi bio "transparentniji".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija "žali zbog smrti Ezzedina Salima u bombaškom atentatu u Bagdadu", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Juri Fedotov agenciji Interfax.

Vijeće za privremenu upravu Iraka je u ponedjeljak službeno objavilo smrt svog izvršnog predsjednika, nazvavši tu smrt "velikim gubitkom za irački narod".

Glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa je izrazio oštru osudu Salimovog ubojstva.

"Izražavamo naše žaljenje i oštru osudu" tog djela, rekao je Moussa po svom povratku iz Jordana gdje je sudjelovao na Svjetskom gospodarskom forumu.

Šef egipatske diplomacije Ahmed Maher je žestoko osudio atentat u Bagdadu u kojem je ubijen Salim.

"To je žalostan događaj i mi osuđujemo ubojstva", rekao je Maher novinarima.

"Kao što je Egipat uvijek govorio - rješenje je da irački narod vodi sam svoje poslove i u potpunosti preuzme svoju neovisnost", rekao je Maher o transferu vlasti previđenom za 30. lipnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara