Osumnjičen za zločine u logoru Morinj: Ivo Menzalin uhićen u Podgorici

Foto: Interpol

CRNOGORSKA pogranična policija je jučer oko 18.40 sati, u suradnji s Interpolom, uhitila 58-godišnjeg Ivu Menzalina iz Kotora koji je osumnjičen za mučenje ratnih zarobljenika s dubrovačkog područja.

Menzalin je uhićen nakon što je zrakoplovom doletio iz Beograda u zračnu luku u Podgorici te je prebačen u podgorički pritvor. Menzalin je po optužnici osumnjičen da je u razdoblju od 3. listopada 1991. godine do 18. kolovoza 1992. godine, za vrijeme rata u Hrvatskoj, kao pripadnik rezervnog sastava JNA mučio, nečovječno postupao, nanosio velike patnje i povrede tjelesnog integriteta prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su logor Morinj dovedeni s dubrovačkog područja.

Prije rata bio uspješan kuhar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov odvjetnik je od početka suđenja za zločine u Morinju tvrdio da je Menzalin na liječenju u Beogradu. Prema prvostupanjskoj presudi Viši sud u Podgorici ga je osudio na četiri godine zatvora zbog ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika. Ostala petorka je osuđena na zatvorske kazne od jedne do tri godine. Tu presudu je početkom prosinca ukinuo prizivni sud te postupak vratio na početak.

Crnogorske Vijesti pišu da se Menzalin nekada bavio kulinarstvom i u tome bio vrlo uspješan. Najbolji je bio u spremanju jela od morskih plodova. Uspješan je bio i u spremanju crnogorskih specijaliteta, ali i jela internacionalne kuhinje, a to dokazuju i mnoge nagrade koje je dobio, a proglašen je i "vitezom kulinarstva". No, tada je došao rat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara