Osumnjičeni za terorizam ima državljanstvo BiH

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine potvrdilo je u četvrtak da Marokanac Younus Mohamed AlHiyari kojega vlasti Saudijske Arabije sumnjiče za pripadnost al Qaidi ima bosanskohercegovačko državljanstvo.

Nakon što su objavljene informacije da saudijska policija smatra Al-Hiyaria jednim od vođa al Qaidina ogranka u toj zemlji te da ga sumnjiči za niz terorističkig djela, Ministarstvo civilnih poslova BiH je priopćilo da je on državljanstvo BiH dobio 1996. godine na temelju potvrde o tome da se tijekom rata borio u postrojbama Armije BiH.

Televizija Federacije BiH (FTV) dodatno je objavila kako je takvu potvrdu Al-Hiyariju izdao Nezim Halilović zvani Muderis, jedan od ratnih zapovjednika Armije BiH na području Konjica i sadašnji imam džamije Kralja Fahda u Sarajevu.

Prema podacima koje imaju bosanskoehrecgovačke vlasti, osumnjičeni terorist je u vrijeme apliciranja za državljanstvo BiH imao i državljanstvo Kuvajta.

Ministarstvo civilnih poslova BiH ističe međutim da nema dokaza da je Al-Hiyari dobio novu putovnicu i osobnu iskaznicu koje se nisu mogle dobiti bez dodatnih provjera državljanstva dodijeljenog tijekom rata.

Ministarstvo podsjeća kako je pravni status takvih osoba još uvijek nedefiniran te da Ured Visokog predstavnika (OHR) treba dati tumačenje treba li im ili ne oduzeti državljanstvo BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Saudijske vlasti, prema izvješćima medija, drže da je Al-Hiyari u Saudijsku Arabiju ušao s putovnicom BiH te da je sa sobom tamo doveo suprugu, državljanku BiH i njihovo dijete.

Agencija FENA prenijela je izjavu saudijskog veleposlanika u BiH Fahala Al-Zeida po kojoj se još uvijek skupljaju sve informacije o Al-Hiyariju.

Medijska izvješća govore kako je on u Saudijsku Arabiju ušao kao hodočasnik 2001. godine.

Veleposlanik Al-Zeida ističe pak kako godišnje gotovo milijun i 300 tisuća osoba uđe u Saudijsku Arabiju radi hadžiluka, a 2001. godine hodočasnici iz BiH nisu putovali organizirano uz posredovanje Islamske zajednice BiH pa se ne zna ni tko je ni kako tamo otputovao.

Al-Zeid nije odbacio mogućnost da je Al-Hiyari mogao dobiti vizu u saudijskom veleposlanstvu u Sarajevu ali je istaknuo kako će trebati vremena da bi se to provjerilo.

(Hina) xrm ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara