Osvajanjem Tikrita završen rat u Iraku, Sirija sljedeća?

Osvajanjem Tikrita završen rat u Iraku, Sirija sljedeća?

NAKON osvajanja Tikrita, rodnog grada Saddama Husseina, Pentagon je započeo s povlačenjem snaga iz Iraka. Upozorenja koja Bijela kuća posljednjih dana upućuje Siriji sugeriraju da rat u Zaljevu još nije gotov.

"Sirija je teroristička zemlja"

Sjedinjene Države ponovile su u nedjelju svoje upozorenje Siriji, optuživši je ne samo za omogućavanje bijega iračkim čelnicima, nego i za posjedovanje kemijskog oružja, što je znak nove verbalne eskalacije između Damaska i Washingtona.

"Vjerujemo, primjerice, da Sirija posjeduje kemijsko oružje", rekao je američki predsjednik George Bush.

"Sirija je teroristička zemlja i nalazi se na listi zemalja koje podržavaju terorizam" - izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

Fleischer je optužio Siriju da štiti iračke dužnosnike koji su pobjegli u tu zemlju nakon pada režima.

"Mislite li da ćemo se praviti da ništa ne vidimo?" - pitao je Fleischer, ponovivši Busheve optužbe da Sirija razvija kemijsko oružje.

"Mislim da Sirija razumije našu poruku" - zaključio je Fleischer.

Colin Powell najavio je mogućnost uvođenja sankcija Siriji. Powell je izjavio kako očekuje da "Sirija shvati obaveze izazvane padom režima Saddama Husseina”.

Izraelski ministar: Sirija nastavlja poticati terorističke pokrete

Sirija nastavlja poticati terorističke pokrete i to je "nešto što treba prestati", izjavio je u Ankari izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom.

"Sirija igra značajnu ulogu dopuštajući tim terorističkim organizacijama da povećavaju svoje aktivnosti", rekao je Shalom na konferenciji za novinare koju je održao zajedno sa svojim turskim kolegom Abdulahom Gulom.

Na pitanje o prijetnjama SAD-a prema Siriji, koju Washington optužuje da posjeduje kemijsko oružje i da pruža utočište izbjeglim iračkim dužnosnicima, izraelski je ministar odbio dati bilo kakav komentar.

Njegov kolega Gul je pak ocijenio da se rat iz Iraka "ne smije proširiti na druge zemlje regije".

Shalom je, međutim, optužio sirijsku vladu da "dopušta iračkim dužnosnicima da bježe prema Siriji i ondje pronađu utočište".

Upitan o mogućoj izraelskoj pomoći za obnovu Iraka, Shalom je odgovorio da je njegova zemlja spremna pridonijeti u humanitarnoj pomoći, ali da neće sudjelovati u samom procesu obnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski se ministar osvrnuo i na novoimenovanog palestinskog premijera.

"Palestinski premijer Mahmud Abas naći će u Izraelu stvarnog partnera za mir ako odluči uništiti terorisitčke infrastrukture", kazao je Shalom.

"Smatramo vrlo važnima reforme koje se trenutačno provode unutar palestinskih vlasti i imenovanje Abu Mazena je pozitivan korak", dodao je on.

"Vrlo smo ozbiljni što se tiče napredovanja prema miru", dodao je ministar koji smatra da je došao trenutak za obnovu mirovnih pregovora.

Njemačka i Rusija zabrinuti

Rusija je pozvala SAD da pokaže "više suzdržanosti u svojim izjavama" u vezi Sirije, izjavio je u ponedjeljak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

"Izjave Washingtona mogle bi bitno zakomplicirati odnose s Damaskom", i "još više zakomplicirati situaciju na Bliskom istoku", izjavio je Aleksandar Losjukov.

"Pozivamo SAD da pokažu više suzdržanosati u svojim izjavama", dodao je.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer upozorio je u ponedjeljak Sjedinjene Države i međunarodnu zajednicu na opasnost od "novog sukoba" sa Sirijom nakon rata u Iraku.

"Trebamo se koncentrirati na uspostavu mira (u Iraku) a ne ići u novi sukob", rekao je novinarima Fischer po dolasku u Luxembourg na sastanak sa svojim kolegama iz Europske unije.

Njemački šef diplomacije također je ponovio u ponedjeljak europsku želju da Ujedinjeni narodi odigraju glavnu ulogu u obnovi Iraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara