Otac napadača na Luku Ritza: Od mog nevinog sina ste napravili monstruma

Otac napadača na Luku Ritza: Od mog nevinog sina ste napravili monstruma

Tekst: Z.J.
Foto: Index

PROTIV 16-godišnjeg J.J. Državno odvjetništvo je danas ujutro pokrenulo istražni postupak te mu je pritvor produljen na novih mjesec dana. Protiv J.J. je pokrenut istražni postupak zbog napada na mladića ispred Avenue Malla. I ostaloj trojici napadača će biti produljen pritvor na mjesec dana.

Nakon medijskih napisa o J.J. koji je jedan od napadača na Luku Ritza, oglasio se i otac nasilnog mladića, Luka. "Od sina ste mi napravili monstruma. On je u Avenue Mallu u vrijeme tučnjave pio kavu s prijateljicama, a u policiju je pozvan samo zato što su ga snimile kamere. Sad će biti dežurni krivac za sve tučnjave u Novom Zagrebu.", izjavio je za Jutarnji list otac Luka.

Moj sin nije sudjelovao u tučnjavi

Prema riječima oca, policija im je pretresla stan i "tretira ih se kao kriminalce". Istovremeno, naveo je otac, u vrijeme pretresa napadnutom mladiću su vraćene sve otete stvari. "Moj sin nije sudjelovao u tučnjavi", tvrdi otac Luka.

Prema riječima oca J.J. njegov sin nije udarao ni Luku Ritza. Kaže kako će rekonstrukcija napada na Ritza pokazati da je J. J., dok su ostali tukli Luku, bio u sukobu s Lukinim prijateljem. "Moj ga sin nije napao, nego ga je Ritzov prijatelj ‘držao u kravati’. Normalno je da se branio, imao je samo 14,5 godina i bio najslabiji. On nije bio ni u najmanjem fizičkom kontaktu s pokojnim Ritzom. A samo zbog novinara moj je sin bio u pritvoru s odraslim osobama.", zaključio je otac Luka.

Nakon posljednjega napada ispred Avenue Malla, tužiteljstvo u Zagrebu predložilo je da se J.J. odredi pritvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponavljanje napada izazvalo je mnoge reakcije javnosti. Sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić progovorila je o problemu kada maloljetnik kojem se sudi za nasilje opet počini kazneno djelo, prenosi Večernji list.

Roditelji najodgovorniji?

"Treba znati da najbolji tretman ne mora dati zadovoljavajuće rezultate i kada se dogodi ovakav slučaj možemo se pitati je li riječ o dječaku koji ispada iz statistike pa mu se zato nije pomoglo ili ipak nismo sve učinili za njega? No, ne možemo samo govoriti o tome što je poduzeo sud, Centar za socijalnu skrb ili stručnjaci, pitanje je što su poduzeli roditelji djeteta za koje su prije svih odgovorni. Što dijete, kojem se sudi za nasilje, radilo s prijateljem u noćnim satima u gradu?", zaključuje sutkinja.

"Kada stručnjaci procijene da će malodobnik ponoviti nasilje, treba zaštititi društvo od njega, ali i njemu je potrebna zaštita od samoga sebe", kaže psihologinja Gordana Buljan Flander.

Sutkinja umjesto u dom, mladića pustila na ulicu

Prema navodima Jutarnjeg lista, Odjel za mladež Općinskog suda u Zagrebu dva je puta dobio preporuku da se radi o izrazito agresivnom i emocionalno neosjetljivom dječaku, koji će vjerojatno ponoviti djelo, i da treba biti smješten u odgojnu ustanovu. Nakon napada na Luku Ritza, Centar za socijalnu skrb upozorio je sud da mjera nadzora, kao najblaža mjera, nema nikakvog pozitivnog učinka te je predložio da se dječak smjesti u popravni dom.

Nakon početka suđenja za premlaćivanje Luke Ritza, J.J. je mjesec dana proveo u odgojnoj ustanovi na opservaciji. Nalaz je decidirano ukazao da se radi o visokorizičnom dječaku koji će vjerojatno i nadalje biti nasilan i da ga neodgodivo treba smjestiti u ustanovu. Međutim, umjesto smještanja u ustanovu, sud ga je pustio da se brani sa slobode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara