Otac seromba, katolički svećenik optužen za genocid

ATHANASE SEROMBA, kojemu je u ponedjeljak u tanzanijskoj Arushi počelo suđenje na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Ruandi (ICTR), prvi je katolički svećenik koji će pred tim sudom odgovarati za zločin genocida.

Otac Seromba (41), pripadnik plemena Hutu, optužen je za pripremu i nadzor ubojstava 2.000 svojih vjernika iz plemena Tutsi u njegovoj crkvi u Nyangeu na zapadu Ruande, a koje su počinili ekstremisti iz plemena Hutu na samom početku niza pokolja 1994. godine.

Prema optužnici, otac Seromba je čak naredio da se buldožerom sruši crkva u koju su se sklonili vjernici nadajući se tako izbjeći mačete ubojica.

Seromba tvrdi da nije kriv, a njegovi branitelji će pokušati dokazati da je svećenik doista bio na mjestu nesreće u trenutku pokolja, no da se nije mogao suprotstaviti ubilačkom ludilu ekstremnih Hutua.

U Ruandi, srednjoafričkoj zemlji u kojoj je katoličke vjeroispovijesti 60 posto od 8 milijuna stanovnika, Katolička crkva nije nikada zatražila oprost za radnje koje su počinili neki njezini članovi tijekom genocida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otac Seromba je, nedugo nakon bijega iz Ruande 1994., pronašao utočište u Italiji gdje je u dijacezi Firence godinama službovao kao svećenik u jednom toskanskom selu. Pravdi se predao u veljači 2002., nakon međunarodnih pritisaka.

Od samog početka Seromba je tvrdio da je nedužan, a podršku mu je dala i visoka hijerarhija unutar Katoličke crkve koja je ocijenila da nema elemenata za njegovu krvinju.

Tijekom ranijih etničkih sukoba i pokolja, Tutsiji su izbjegavali smrt sklanjajući se u crkve. No to se promijenilo u genocidu iz 1994. kada su ubojice kršile posvećenost svetišta i upravo su ona, kao što je bilo Nyangeu, postala poprišta najgorih krvoprolića.

Danas su brojne crke pretvorene u spomenike na genocid i nisu obnavljane kao svjedočanstvo ondje izvršenih pokolja.

(Hina) xrt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara