Otac seromba, katolički svećenik optužen za genocid

ATHANASE SEROMBA, kojemu je u ponedjeljak u tanzanijskoj Arushi počelo suđenje na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Ruandi (ICTR), prvi je katolički svećenik koji će pred tim sudom odgovarati za zločin genocida.

Otac Seromba (41), pripadnik plemena Hutu, optužen je za pripremu i nadzor ubojstava 2.000 svojih vjernika iz plemena Tutsi u njegovoj crkvi u Nyangeu na zapadu Ruande, a koje su počinili ekstremisti iz plemena Hutu na samom početku niza pokolja 1994. godine.

Prema optužnici, otac Seromba je čak naredio da se buldožerom sruši crkva u koju su se sklonili vjernici nadajući se tako izbjeći mačete ubojica.

Seromba tvrdi da nije kriv, a njegovi branitelji će pokušati dokazati da je svećenik doista bio na mjestu nesreće u trenutku pokolja, no da se nije mogao suprotstaviti ubilačkom ludilu ekstremnih Hutua.

U Ruandi, srednjoafričkoj zemlji u kojoj je katoličke vjeroispovijesti 60 posto od 8 milijuna stanovnika, Katolička crkva nije nikada zatražila oprost za radnje koje su počinili neki njezini članovi tijekom genocida.

Otac Seromba je, nedugo nakon bijega iz Ruande 1994., pronašao utočište u Italiji gdje je u dijacezi Firence godinama službovao kao svećenik u jednom toskanskom selu. Pravdi se predao u veljači 2002., nakon međunarodnih pritisaka.

Od samog početka Seromba je tvrdio da je nedužan, a podršku mu je dala i visoka hijerarhija unutar Katoličke crkve koja je ocijenila da nema elemenata za njegovu krvinju.

Tijekom ranijih etničkih sukoba i pokolja, Tutsiji su izbjegavali smrt sklanjajući se u crkve. No to se promijenilo u genocidu iz 1994. kada su ubojice kršile posvećenost svetišta i upravo su ona, kao što je bilo Nyangeu, postala poprišta najgorih krvoprolića.

Danas su brojne crke pretvorene u spomenike na genocid i nisu obnavljane kao svjedočanstvo ondje izvršenih pokolja.

(Hina) xrt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara