Otežan put u Europu: Josipović i Kosor za sporni humanitarni koncert optužili HTV!

Tekst: I. Ćimić
Foto: Ante Čizmić, Goran Mehkek (Cropix)

HUMANITARNI koncert "Za istinu" koji je održan u Splitu prouzročio je vrlo žustru reakciju europskih diplomata u Hrvatskoj, koja bi se mogla vrlo negativno odraziti na potencijalno otvaranje poglavlja 23., Pravosuđe i temeljna ljudska prava, za ulazak u Europsku uniju.

> Diplomatsko šamaranje o kojem se šuti: Svijet više ne vjeruje premijerki Kosor

> Koncertom u Spaladium Areni za generale prikupljeno oko 400.000 kuna

Naime, prema informacijama Indexa, neka od najjačih veleposlanstava u Hrvatskoj loše su reagirala na izjave koje su se mogle čuti na koncertu na kojem su službeno nastupile i regularne postrojbe MORH-a, predstavnici lokalne vlasti poput župana splitsko-dalmatinskog Ante Sanadera, kao i predsjednika Hvidre Josipa Đakića koji je član Središnjeg odbora HDZ-a, te djelatne osobe iz Ministarstva branitelja. Otegotna je okolnost što su se prozivanja Haškoga suda mogla pratiti na hrvatskoj državnoj televiziji jer se izravno prenosio koncert.

Podsjetimo kako je na koncertu prikupljen novac kojim će se platiti pravna pomoć hrvatskim generalima u Haagu, i to Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Od toga 30 posto ide onima koji su u pritvoru u Hrvatskoj, a među njima je i pravomoćno osuđeni Mirko Norac, što je opet atak za hrvatsko pravosuđe, ovog puta s potporom predstavnika službene vlasti, ali i vojske.  

Kosor koja je nedavno dobila vrlo žustru kritiku od glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza da istraga oko topničkih dnevnika ne pokazuje rezultate te da bi zbog toga njegovo izvješće moglo biti negativno, očitovala se nakon upita Indexa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor najoštrije osuđuju isticanje fašističkih obilježja na koncertu koji je organiziran u nedjelju 13. lipnja 2010. u Splitu s navodnom nakanom potpore hrvatskim generalima i njihovim obranama pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu", stoji u odgovoru iz Ureda Vlade Jadranke Kosor. 

Nema službenih reakcija, no situacija je ozbiljna

U odgovoru se naglašava kako, poštujući nezavisnost Hrvatske radiotelevizije kao javnog servisa, predsjednik Republike Hrvatske i predsjednica Vlade Republike Hrvatske upozoravaju na zakonsku obvezu HRT-a oko promicanja javnih interesa.

"U tom smislu pozivaju vodstvo HRT-a na odgovorno ponašanje i žurno usvajanje mjera prema kojima će se ubuduće trenutno prekinuti emitiranje programa u slučaju isticanja ili veličanja totalitarnih ideologija", stoji u odgovoru na Indexov upit.  

Iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija odgovorili su nam danas kako do sada nije bilo nikakvih službenih reakcija, no da je situacija zbilja nategnuta dao je danas naslutiti i predsjednik Ivo Josipović. Naime, on je danas javno pred novinarima zatražio istragu o nastupu vojne klape Sveti Juraj u nedjelju na splitskom koncertu podrške generalima kojima se sudi u Haagu. Klapa Sveti Juraj u sastavu je Hrvatske ratne mornarice.

Josipović: Poljuljana vjerodostojnost

"Prijatelje iz međunarodne zajednice već duže vrijeme pokušavamo uvjeriti u vjerodostojnost hrvatskih odnosa prema Haškom sudu, a zadnji događaj nije išao pretjerano tome u prilog", rekao je Josipović, što potvrđuje informaciju o užasno lošem diplomatskom potezu koji je definitivno došao u sasvim krivo vrijeme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara