Otkaz u roku od 48 sati: Talijani uvode izvanredne mjere protiv uhljeba neradnika

Otkaz u roku od 48 sati: Talijani uvode izvanredne mjere protiv uhljeba neradnika

Foto: FAH

TALIJANSKA vlada želi, nakon niza skandala, postrožiti zakon protiv neopravdanih izostanaka državnih dužnosnika s radnog mjesta te predlaže da se takvima u roku od 48 sati uruči otkaz.

Talijanska televizija već nekoliko mjeseci emitira snimke nadzornih kamera koje su uhvatile dužnosnike kako se bave raznim aktivnostima, primjerice trčanjem i veslanjem netom pošto su se karticom prijavili na poslu. Kamere su otkrile i one koji su karticom prijavili čitav niz 'odsutnih'.

Vlada se priprema u srijedu donijeti ukaz kojim će stati na kraj "tim postupcima koji se ne mogu tolerirati", rekao je premijer Matteo Renzi. Zakon u Italiji kažnjava dužnosnike koji izostaju s posla, no statistike vlade pokazuju da je u 2013. godini bilo otpušteno  219 osoba od 7.000 obuhvaćenih istragom.

U gaćama se prijavio na posao, pa okrenuo i otišao nazad doma spavati

"Oni koji bježe s posla moraju biti kažnjeni. Takvi dužnosnici i službenici uništavaju kredibilitet javne uprave", kaže Renzi, piše Repubblica.

"Neću ih zvati neradnicima, zvat ću ih varalicama. One koji se prijave karticom kad dođu na posao pa se okrenu i odu doma. Vidjeli smo lude stvari, službenika koji se u San Remu u gaćama dolazi prijaviti pa ide nazad u krevet. Takvi uništavaju kredibilitet velike većine onih koji rade dobar posao.

Zato je potreban strog i odlučan pristup ovom problemu. Dosta je ovakvog ponašanja koje je nepodnošljivo poštenim građanima", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj talijanske vlade je smanjiti vrijeme koje je potrebno za dati otkaz sa 102 dana na 48 sati.

U San Remu 72 posto gradskih zaposlenika redovito izostaje s posla

Problem je buknuo u listopadu kada je uhićeno na francuskoj strani 35 lokalnih dužnosnika iz obližnjeg San Rema nakon istrage koja je pokazala da 72 posto gradskih zaposlenika redovito izostaje s posla.

Alberti Muraglia (53), agent koji ima sreću da stanuje u istoj zgradi u kojoj radi, snimljen je kako u donjem rublju silazi prijaviti se karticom i zatim se vraća u krevet, a ponekad to umjesto njega učini supruga koja silazi u kućnoj haljini.

Talijanski sindikati burno su reagirali na Renzijev prijedlog.

"Govori o tome da će ljude otpustiti za 48 sati, a dužnosnici čekaju već šest godina da im se odmrznu plaće", rekla je Rossana Dettori iz sindikata zaposlenih u javnim službama CGIL.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara