Otkazan 57. kazališni festival u Avignonu

DIREKTOR kazališnog festivala u Avignonu (na jugu Francuske) Bernard Faivre dArcier obavijestio je u četvrtak osoblje da se otkazuje 57. festival koji se trebao održati od 8. do 28. srpnja, a koji nije ni počeo zbog štrajka umjetnika i tehničara.

To je prvi put da je otkazan ovaj simbol među francuskim kulturnim festivalima otkako ga je 1947. utemeljio Jean Vilar. Čak i u vrijeme općeg štrajka u svibnju 68. festival je bio ometen, ali se nije otkazivao.

"Nakon tri dana, zaključio sam da se festival ne može normalno održati", kazao je za Le Monde od petka Bernard Faivre dArcier.

"Uvijek sam govorio da festivala ne može biti bez sljedećih triju uvjeta: da se ne podcijeni odnos prema gledateljima, da se predstave izvode u uvjetima kakve traže umjetničke ekipe koje su ih osmislile i da nema nasilja koje ugrožava sigurnost."

U noći sa srijede na četvrtak, sudionici tzv. "in", službenog dijela festivala u Avignonu, uz koji postoji i neslužbeni, tzv. "off", ponovno su se očitovali za nastavak štrajka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi ugledni festival, festival opere u Aix-en-Provenceu otkazan je u četvrtak ujutro nakon uzastopnog nacionalnog štrajka kazališnih umjetnika i tehničkog osoblja.

"Publika nije bila mirna, umjetnici se nisu mogli najbolje izraziti, a bilo je i policije, pa sam odlučio prekinuti 55. međunarodni festival opere u Aix-en-Provenceu", kazao je njegov direktor Stephane Lissner.

Kazališni umjetnici i tehničari koji rade povremeno, tzv. honorarci, prosvjeduju protiv ugovora potpisanog 27. lipnja o promjenama u isplati njihovih plaća u vrijeme dok ne rade, koji smatraju prestrogim, unatoč nagodbi koju je u ponedjeljak predložilo ministarstvo kulture.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara