Otkriće dvaju nepoznatih djela Francisca Goye u Madridu

MADRIDSKA aukcijska kuća Alcala Subastas predstavila je u srijedu dvije do sada nepoznate slike španjolskog umjetnika Goye, koje se nada prodati na dražbi u svibnju za iznos od jednog i pet milijuna eura, dok se muzej Prado ne želi službeno izjasniti o autentičnosti djela.

Dvije slike "Tobija i anđeo" i "Sveta obitelj", od kojih nijedna nije potpisana, navodno su nastale u Goyinoj mladosti i to između 1785. i 1790., navodi Richard de Willermin, zamjenik ravnatelja aukcijske kuće te stručnjak za španjolsko i talijansko slikarstvo 17. i 18. stoljeća, iako ne i za Goyu.

Slike su slučajno otkrivene u privatnom muzeju madridske obitelji koja je pozvala stručnjake iz aukcijske kuće da procijene neka druga djela.

Kako navodi de Willermin, slike su upućene u muzej Prado, čiji su stručnjaci potvrdili da se sigurno radi o Goyi, no odbili su dati službenu izjavu jer, kako tvrde, "muzej se izjašnjava samo o umjetninama unutar samog muzeja te nikada ako se radi o komercijalnoj svrsi procjene".

Slike nisu potpisane, što je čest slučaj za djela iz Goyine mladosti, a procjenjuje se da su nastale u navedenom razdoblju zbog svoje sličnosti sa slikama "Blagovijest" (iz 1785.), "Sveti Bernard" i "Sveti Josip" (1787.) te "Gospino ukazanje Svetom Julijanu" (1790.).

Sva ta djela pripadaju slikarevu neoklasicističkom razdoblju, iz kojeg je najteže prepoznati njegov rad, navodi de Willermin.

Još uvijek se samo nagađa, ali moglo bi se raditi o posebnoj narudžbi te o triptihu ili diptihu zbog teme djeteta i obiteljske jezgre.

Postoji čak mogućnost da je djelo naručio neki samostan časnih sestara zbog teme djevičanstva.

(Hina) dš bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara