Otkriće o imunološkom sustavu moglo bi omogućiti nova cjepiva

VAŽNO otkriće o načinu na koji imunološki sustav organizma otkriva i ubija uzročnike bolesti trebalo bi omogućiti jačanje otpornosti starijih i slabijih osoba i izradu novoga cjepiva protiv gripe ili AIDS-a, pokazala je studija objavljena u časopisu ´Science´.

Dr. Janko Nikolich-Zugich i njegovi suradnici iz Instituta za gensku terapiju Medicinskoga sveučilišta u Oregonu proučavali su miševe zaražene virusom herpes simplexa i reakciju njihovih T-limfocita na virus.

Znanstvenici su se posebno usredotočili na molekule na površini zaraženih stanica koje pokreću djelovanje T-limfocita. Takve su molekule dio sustava kompleksa histokompatibilnosti (MHC), vrlo važnoga sastavnoga dijela imunološkoga sustava organizma.

Molekule MHC-a upozoravaju na ulazak stranih organizama i pozivaju u pomoć T-limfocite da unište te patogene organizme, ali i ´uvježbavaju´ T-limfocite ako u blizini nema patogenih organizama. To obavljaju odabirom i povećavanjem broja T-limfocita koji mogu u prigodnom trenutku pronaći i uništiti patogeni organizam kad se pojavi.

Znanstvenici sve dosad nisu obraćali pozornost na tu ulogu, a sada su utvrdili da je ona iznimno važna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Uvježbavanjem´ raznih vrsta T-limfocita neke MHC molekule mogu osigurati da se protiv patogenog organizma bore najbolji T-limfociti, oni koji ih mogu ubiti već u samome početku zaraze. Što je veći broj raznih vrsta T-limfocita u organizmu, veći su izgledi za suzbijanje zaraze. Time se objašnjava i osjetljivost starijih osoba na gripu i druge zarazne bolesti, zbog smanjene raznolikosti njihovih T-limfocita.

Znanstvenici su za proučavanje izabrali virus herpesa jer on rijetko mutira i lako se pronalazi u tijelu, za razliku od HIV-a koji može brzo mutirati. Osim toga, znanstvenici se nadaju da će pronalaženjem načina za postizanje i održavanje raznolikosti T-limfocita postići bolje otkrivanje patogenih organizama, čak i onih koji brzo mutiraju, poput HIV-a, što bi omogućilo tijelu njegovo uništavanje prije razmnožavanja.

Održavanjem raznolikosti T-limfocita smanjila bi se visoka smrtnost starijih osoba od zaraznih bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara