Otkriven desničarski blok u Europskom parlamentu

"IDENTITET, tradicija, suverenitet". Ovo je naziv nove političke grupe u Europskom parlamentu, sastavljene od stranaka ekstremne desnice. Uspoređena s njima, naša domaća politička grupa koja je održala sastanak u vrijeme kad je Stipe Mesić bio na udaru javnosti zbog svog proustaškog govora, izgleda kao skupina janjadi.

Predsjednik grupe je francuski političar Bruno Gollnisch, koji trenutno očekuje presudu zbog poricanja holokausta. Tu je i Jean-Marie Le Pen, predsjednik francuske stranke Nacionalni front, čiji je član i navedeni Gollnisch. Tu je i Austrijanac Andreas Moellzner, koji je izbačen iz Stranke slobode Jörga Heidera, zato što je bio preekstreman. Kad se sjetimo da je Heiderova stranka izbačena iz austrijskog parlamenta zbog svojih profašističkih ideja, dobijamo jasnu sliku o Moellzneru.

Italija će dati dvoje članova grupe, a jedna od njih je Alessandra Mussolini, unuka istoimenog "Ducea".

Tu je i vođa flamanske nacionalističke stranke Vlaams Belang, Franck Vanhecke, a potreban broj zastupnika grupa je dobila kad su se Europskoj uniji pridružile Rumunjska i Bugarska. Naime, iz rumunjske stranke Romania Mare (Veća Rumunjska) dolazi pet članova. Ta stranka optužena je za antisemitizam, ksenofobiju i antiromske stavove.

Ironično je to što je za formiranje grupe bilo potrebno 20 zastupnika iz 5 zemalja. To je grupa, kako smo već rekli, dobila kad su se Uniji pridružile Bugarska i Rumunjska, protiv čijeg ulaska su bili svi ostali članovi.

Grupa će se boriti za nacionalni identitet, kulturu, tradiciju i vrijednosti. Naravno, euroskepticizam i nacionalizam sastavni su dio programa. Sigurno će se protiviti ulasku Turske u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, članovi grupe odbacuju tvrdnje da će oni sad predstavljati neku skupinu huligana. Gollnisch je novinarima nabrojao titule 20 članova, među kojima su profesori, liječnici, doktori nauka.

"Identitet, tradicija, suverenitet" će sad kao legitimna politička grupacija imati veći pristup fondovima, a moći će i sastaviti unificirani politički program koji će zastupati ekstremnu desnicu.

Ovo nije prvi put da Europski parlament ima opciju ekstremne desnice. Le Pen je od 1984. do 1989. vodio Grupu europske desnice, a od 1989. do 1994. Tehničku grupu europske desnice.

Ostali zastupnici u Parlamentu se ne birnu previše zbog ove grupe. Uglavnom se slažu da se tu radi o ljudima koji su dosad igrali marginalnu političku ulogu na europskom planu i ne vjeruju da će se po tom pitanju išta promijeniti. Također isključuju mogućnost da će se netko udružiti s ovom grupom.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara