Otkriven drevni morski škorpion veći od čovjeka

PRONAĐENA je divovska pandža morskog škorpiona veličine 2,5 metra koji je živio na našem planetu prije dolaska dinosaura.

Škorpion je otkriven u Njemačkoj, na području Porajnja-Falačke, a veći je gotovo pola metra od dosad svih poznatih kukaca, kretao se Zemljom prije 390 milijuna godina u moru koje je tada prekrivalo većinu današnjeg europskog kopna.

"Znali smo već neko vrijeme da su postojala velika stvorenja, poput škorpiona, divovskih žohara, gorostasnih muha, ali do sada nismo shvatili koliko zapravo ta stvorenja mogu biti velika.", rekao je sveučilišni istraživač, Simon Braddy.

Braddy i suradnici sa sveučilišta su detaljnije opisali stvorenje u časopisu "Biology Letters". Sama kandža koja je pronađena bila je veličine 46 cm iz čega se može zaključiti kako je i do pola metra veći od svih procjena o davnim člankonošcima.

Još nije jasno kako su člankonošci u povijesti postali tako veliki, dok neki znanstvenici dimenzije opravdavaju vrlo velikom koncentracijom kisika u atmosferi, drugi pak vjeruju kako su evoluirali u tolike dimenzije zato što su povećanjem njihovog plijena povećavali i svoje dimenzije.


V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara