OTKRIVEN GEN KOJI UZROKUJE MANIČNU DEPRESIJU

Znanstvenici su identificirali mutirani gen koji, čini se, izaziva maničnu depresiju ili bipolarni poremećaj, a to bi otkriće moglo pomoći u traženju novih lijekova. L

Nastavak istraživanja mogao bi pomoći u otkrivanju tajnovite, skrivene biologije zbog koje su neke osobe sklonije tom poremećaju i tako dovesti do novih načina liječenja, izjavio je autor studije dr. John Kelsoe sa Sveučilišta u Kaliforniji u San Diegu.

Manična depresija, koja u Americi pogađa oko 2,3 milijuna odraslih, manifestira se epizodama depresije i manije, odnosno stanjima abnormalno dobrog raspoloženja ili stanjima potpune bezvoljnosti.

Genetika svakako igra ulogu u razvoju te bolesti. Studija dr. Kelsoea bila je usredotočena na gen nazvan GRK3, koji utječe na osjetljivost mozga na kemijske poruke koje moždane stanice šalju jedna drugoj. Neispravnosti u genu mogu uzrokovati maničnu depresiju tako što te osobe postaju preosjetljive na poruke u mozgu koje prenose dopamin i druge tvari, kazao je on.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kelsoe i njegovi kolege otkrili su statističke dokaze koji povezuju određenu varijantu gena GRK3 s bolešću. Oni su pratili prenošenje varijante tog gena s roditelja na djecu u obiteljima s poviješću bipolarnog poremećaja. Sve u svemu, ta se varijanta češće nego u prosjeku prenosi na dijete koje kasnije razvija bolest.

Povezanost između varijante gena i poremećaja pojavila se u jednoj skupini od 153 obitelji i drugoj od 275. Ta je povezanost samo statistička i Kelsoe je rekao da znanstvenici sada traže biološki dokaz da ta varijanta gena djeluje abnormalno.

(Hina) kga dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara