Otkriven identitet ubojice iz Baton Rougea, bio je bivši vojnik u Iraku

Otkriven identitet ubojice iz Baton Rougea, bio je bivši vojnik u Iraku

Foto: Twitter

UBOJICA iz Baton Rougea koji je u nedjelju ustrijelio trojicu policajaca, da bi ga potom ubila policija, je nekadašnji američki vojnik u Iraku i aktivist za crnačka prava.

Gavin Eugen Long je iza sebe ostavio golem i bijesan trag na internetu koji pokazuje njegov interes za crnački separatizam i gnjev zbog policijskih ubojstava crnaca, piše Los Angeles Times.

Long je cijelo vrijeme tvrdio kako je nasilje rješenje onoga što je vidio kao potlačenost američkih crnaca. Bjesnio je zbog toga što je policija 5. srpnja ustrijelila 37-godišnjeg Altona Sterlinga iz Baton Rougea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U vojnom dosjeu dvadesetdevetogodišnjeg Longa stoji da je pet godina, od kolovoza 2005. do 2010. bio američki marinac i specijalist za prikupljanje vojnih podataka. Napredovao je do čina narednika, a u sklopu američkih vojnih snaga u Iraku je bio razmješten od lipnja 2008. do siječnja 2009. Dobio je nekoliko odličja i pohvala.

Po sudskim dokumentima Long se oženio 2009. i razveo 2011. Potom je upisao studij vanjske trgovine na sveučilištu u Alabami, no studij je prekinuo nakon samo jednog semestra 2012. "U tom razdoblju nije evidentiran nikakav incident koji se povezuje s njim", rekao je za AFP glasnogovornik sveučilišta Christ Bryant.

Istražitelji još uvijek pokušavaju dokučiti što je Longa, koji živi u Kansas Cityju, oko 1100 km sjevernije od Baton Rougea, navelo da počini trostruko ubojstvo.

Mediji pišu da se Long u posljednjih nekoliko godina snažnije angažirao na crnačkom pitanju, pozorno prateći rast napetosti između crnačke manjine i snaga reda u Sjedinjenim Državama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara