Otkriven najmanji morski konjic

POMORSKI biolog Sara Lourie sa Sveučilišta British Columbia u Montrealu otkrila je najmanju poznatu vrstu morskog konjica.

Odrasli "pigmejski" morski konjic Hippocampus denise naraste do 16 milimetara, pa ih se u prošlosti često mijenjalo za mladunčad neke od ostale 32 vrste morskih konjica, piše časopis "Zoological Studies".

Kao znanstvenica koja je otkrila vrstu, Sari Lourie je pripala čast da joj nadjene ime. Odlučila je odati počast podvodnom fotografu Denise Tackett, čije su fotografije snimljene 1997. godine ukazale da je riječ o posve novoj vrsti tih morskih životinja. "Denise" potječe od imena grčkog boga vina Dionizija i znači "divlji".

"Ime je vrlo primjereno, jer su Hippocampus denise u usporedbi s drugim vrstama malih morskih konjica vrlo aktivni", rekla je Lourie.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da živi među dubokim koraljima i odličan je u skrivanju, minijaturnom morskom konjicu ne prijeti prekomjerno iskorištavanje, kao drugim životinjskim vrstama.

No, sa samo nekoliko zabilježenih primjeraka, teško je znati kojim su točno rizicima izloženi, upozorava Lourie.

Lourie je novu vrstu opisala s dr. Johnom Randallom iz muzeja Bishop na Havajima. Njihovo istraživanje rezultat je plodne suradnje s roniocima, podvodnim fotografima i prirodnjacima iz brojnih zemalja širom svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara