Otkriven naudaljeniji klaster galaksija koji se nalazi 10,2 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje

Otkriven naudaljeniji klaster galaksija koji se nalazi 10,2 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje

Tekst: N.Š.
Foto: Nasa

ZNANSTVENICI su uočili najudaljeniji klaster galaksija na 10, 2 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje, javljaju svjetski mediji.

Klaster je dobio naziv JKCS041 te je milijardu svjetlosnih godina udaljeniji od dosadašnjeg rekordera. Radi se o skupini od nekoliko stotina galaksija koje su otkrivene još 2006. godine, ali tada znanstvenici nisu mogli utvrditi radi li se o klasteru u nastajanju ili je on već formiran. Za otkriće su zaslužni znanstvenici iz NASA-ine promatračnice Chandra X-Ray i oni sa sveučilišta u Bristolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovo je kao pronalazak fosila T. Rexa koji je mnogo stariji od bilo kojeg dosadašnjeg. Jedan fosil mogao bi potvrditi naše teorije o dinosaurima, ali ako ih nađete još, morate ponovo razvijati teorije o tome kako su oni evoluirali. Isto vrijedi i za klastere galaksija i naše razumijevanje kozmologije", rekao je doktor Ben Maughan sa sveučilišta u Bristolu.

Proučavanje karakteristika JKCS041 poput sastava, mase i temperature, trebalo bi znanstvenicima pružiti nova saznanja o nastanku svemira.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara