Otkriven novi gen povezan s rakom dojke

OTKRIĆE novoga gena i njegova proteina moglo bi dovesti do novih sredstava u borbi protiv raka dojke, objavili su znanstvenici. .

Protein izlučuju isključivo stanice raka dojke i žlijezda slinovnica, pa je on potencijalna meta dijagnostičkih testova i terapije, stoji u izvješću američke Nacionalne akademije znanosti.

Geni koji upravljaju proizvodnjom proteina koristit će se za rano otkrivanje raka, za provjeru kako pacijenti reagiraju na terapiju ili kao mogući ciljevi nekih oblika imunoterapije, izjavio je jedan od autora studije dr. Ira Pastan.

On i njegovi suradnici otkrili su gen i s njim povezan tzv. BASE protein tijekom opsežnih ispitivanja DNK stanica tumora dojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Utvrdili su da se BASE pojavljuje u 30 do 40 posto svih ispitivanih slučajeva raka dojke. ´Zdrave dojke proizvode vrlo malo proteina, dok su u nekim tipovima raka dojke pronađene velike količine BASE-a´, rekao je dr. Pastan.

Stručnjaci se nadaju da će zahvaljujući tom otkriću moći izraditi test za rano otkrivanje raka, kojim bi se mjerila količina BASE-a u krvi.

Protein bi se mogao koristiti i u terapiji lijekovima. ´Budući da ga nema u zdravim stanicama, lijek bi uništavao samo stanice raka´, pojasnio je dr. Pastan.

Ipak, istaknuo je, takav bi lijek mogao imati i neke negativne učinke na žlijezde slinovnice, jer je protein, osim u stanicama raka, pronađen i u njima. ´No, ako stanice metastaziraju, vrijedi riskirati´, istaknuo je dr. Pastan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara