Otkriven novi korupcijski skandal u Europskoj komisiji

Otkriven novi korupcijski skandal u Europskoj komisiji

EUROPSKU UNIJU je danas uzdrmala vijest da su trojica talijanskih državljana, uključujući visokog dužnosnika Europske komisije, uhićeni tijekom višemjesečne istrage o korupciji provedene u nekoliko europskih zemalja.

Jos Colpin, glasnogovornik tužiteljstva u Bruxellesu, je izjavio da su, "po svemu sudeći", trojica uhićenih bili dio "velikog korupcijskog lanca" koji je bio u pogonu više od 10 godina.

Među uhićenima je Giancarlo Cotti, 46-godišnji dužnosnika Odjela za vanjske odnose Komisije;  Sergio Tricario, 39-godišnji pomoćnik Giovannija Rivere, bivšeg nogometaša i člana Europskog parlamenta; i Angelo Troiano, 60-godišnji direktor nekoliko tvrtki koje posluju s nekretninama.

Cijeli se slučaj počeo rasplitati 2004. godine kada se jedna finska tvrtka požalila da joj zbog nepravilnosti u radu Komisije nije dodijeljen ugovor za opremanje predstavništva EU u New Delhiju. 

Slučaj je počeo istraživati Ured  za suzbijanje prijevara EU, tijelo osnovano 1999. godine nakon korupcijskog skandala koji je tadašnju Europksu komisiju natjerao na podnošenje ostavke. Ured za suzbijanje prijevara ima oko 600 zaposlenika i godišnji proračun od 62 milijuna eura.

Istražitelji su otkrili kako je Troiano navodno podmićivao Cottija kako bi Troianova tvrtka dobijala unosne ugovore za opremanje ureda EU. Troiano je u tu svrhu osnivao fiktivne tvrtke kako bi se lažirali javni natječaji, a Tricario je krivotvorio pečate EU kako bi se olakšala ta nečasna rabota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićenje je koincidiralo s racijama u preko 30 zgrada u vlasništvu EU, kao i brojnim bankama i poslovnim tvrtkama u Belgiji, Italiji, Luksemburgu i Francuskoj. U istrazi je sudjelovalo oko 30 službenika Ureda kao i 150 policajaca.

U europskim političkim krugovima svi nisu iskazali neko posebno oduševljenje s današnjim uhićenjima. Hans Peter Martin, nezavisni zastupnik Europskog parlamenta iz Austrije je Ured nazvao "klasičnim slučajem pretjerivanja u istrazi", odnosno "gađanjem topom malih riba kako bi se omogućilo krupnima da pobjegnu".

Ured je u svibnju 2005. godine izazvao velike kontroverze kada je organizirao raciju u domu Hans-Martina Tillacka, novinara njemačkog "Sterna" optuženog da je europskim dužnosnicima nudio mito za eksluzivne priče.

Tillack je, pak, prije toga postao poznat po razotkrivanju korupcijskog skandala u "Eurostatu", statističkom uredu Unije odakle je na tajne račune "isparilo" nekoliko milijuna eura.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara