Otkriven prirodni antibiotik u crijevima čovjeka

ZNANSTVENICI su otkrili snažnu antibakterijsku bjelančevinu koju proizvodi ljudsko tijelo.

Bjelančevina nazvana Ang4 nastaje u crijevnim stanicama i vrlo vjerojatno štiti crijeva od bakterija, misli voditeljica istraživanja Lora V. Hooper s Medicinskoga fakulteta Washington u gradu St. Louis.

Ona i njezini suradnici otkrili su da Ang4 ubija različite vrste bakterija i sprječava njihovo prodiranje u tkivo crijeva. Ta bjelančevina uspješno ubija bakteriju listeria monocytogenes koja izaziva trovanje hranom.

Osim toga, znanstvenici su otkrili i da bakterije koje inače žive u crijevima same nadziru koliku će količinu bjelančevine Ang4 organizam proizvesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brojne crijevne bakterije žive u nekoj vrsti simbioze, jer bez njih ljudski organizam ne bi mogao probaviti neke vrste hrane dobivene od biljaka. Razgrađivanje takve vrste hrane obavljaju enzimi crijevnih bakterija.

Unatoč tome, i te ´prijateljske´ bakterije mogu oštetiti crijeva ako prodru previše duboko u tkivo, jer tijelo reagira upalnim procesom pri kojemu uginu sve bakterije.

Zato je sustav zaštite crijeva s vremenom usavršen. Signalima upućenima određenim stanicama da proizvode bjelančevinu Ang4, bakterije same nadziru vlastitu brojnost i stvaraju ´električnu ogradu´ na crijevima.

´Razumijevanje mehanizama pomoću kojih bjelančevine ubijaju bakterije može omogućiti bolje razumijevanje načina na koji se bakterije brane od napada. Budući da postoje mnoge otporne bakterije, svaka nova vrsta antibiotika novo je sredstvo za suzbijanje bakterijskih zaraza´, misli dr. Jeffrey I. Gordon, voditelj odsjeka za molekularnu biologiju i farmakologiju na Medicinskom fakultetu Washington.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara