Otkriven Titov tajni grad ispod Beograda

Otkriven Titov tajni grad ispod Beograda

IAKO su navodno srpske vlasti pokušale zataškati smrt dvojice vojnika ispred jednog od ulaza u tunele, srpski mediji otkrili su kako tuneli vode u podzemni grad veličine oko 2 tisuće četvornih metara kojeg je sagradio Josip Broz Tito, pretpostavlja se, u strahu od sovjetskih napada.

Postojanje tog kompleksa atomskih skloništa, sagrađenih po Titovoj zapovijedi, piše Novi list, bilo je poznato samo višim vojnim činovima i nekim političarima, pa ni NATO tijekom bombardiranja Beograda nije znao za njegovo postojanje.

Kako pišu srpski mediji, prenosi Novi list, ulaz u kompleks skriven je među vojnim građevinama na vrhu Topčidera, iznad elitne četvrti u Beogradu u kojoj se nalazi nekoliko veleposlanstva i luksuznih diplomatskih rezidencija. Kompleks ima šest katova, iskopan je u stijenama, ograđen je kamenim zidovima debljine tri metra, a povezan je dizalom koji je spušta 56 metara ispod zemlje.

Tuneli koji povezuju palače, bunkere, sigurnosne kuće protežu se stotinama metara. U glavnom hodniku, koji je veličine kolodvora podzemne željeznice, mogu se smjestiti tenkovi i kamioni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prostorije kompleksa razdvojene su čeličnim vratima visokim tri metra i debljine tridesetak centimetara, a cijeli podzemni grad ima vlastitu ventilaciju i nezavisnu opskrbu električnom energijom.

Nagađa se kako bi Titov podzemni grad bio idealno skrovište za haške bjegunce karadžića i Mladića.

Fotografija: Vojarna Topčider, www.vreme.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara