Otkrivena najmanja riba na svijetu

Otkrivena najmanja riba na svijetu

ZNANSTVENICI iz Europe i Singapura otkrili su najmanju ribu na svijetu, vrstu koja živi u vlažnim močvarnim područjima jugoistočne Azije i koja je, kada dosegne maksimalnu veličinu, velika kao komarac.

Novopridošli član u svijet bioraznolikosti, Paedocypris progenetica, daleki je srodnik šarana, kažu znanstvenici koji su svoje otkriće objavili u britanskom časopisu Proceedings of the Royal Society B.

Tanušna i prozirna, ta dosad neuhvatljiva riba živi u kiselim močvarama indonezijskog otoka Sumatre i malezijskog dijela Bornea.

Te tzv. crne močvare jedinstven su biosustav potopljenih stabala koje rastu iz vodom natopljenog, mekog tla, a duboke su najčešće nekoliko metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda ima boju jako tamnog čaja i na površini je potpuno crna. Vrlo je kisela i pH vrijednost joj je samo 3, kao u kisele jabuke.

Stručnjacima je trebao posebni stereoskopski mikroskop da bi izmjerili ribu.

Najmanji primjerak nove vrste bila je odrasla ženka Paedocypric progenetice sa Sumatre koja je od nosa do repa bila duga samo 7.9 milimetara, što je čini ne samo najmanjom ribom, nego i najmanjim kralježnjakom.

Potukla je dosadašnji rekord kojeg je držala riba iz zapadnog Pacifika, patuljasti glavoč (Trimmatom nanus) koja na vrhuncu spolne zrelosti doseže veličinu od osam milimetara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara