Otkrivena nova vrsta dinosaura

U ČILEU je otkrivena nova vrsta dinosaura, dugovratog biljojeda koji je na tom području živio prije 70 milijuna godina.

Paleontolozi David Rubilar i Alexander Vargas dinosaura su nazvali "Domeykosaurus chilensis" po čileanskom znanstveniku iz 19. stoljeća Ignaciu Domeyku.

Geolozi su slučajno prije nekoliko godina u sjevernom Čileu pronašli fosile iz kojih su uspjeli sastaviti približno 40 posto kostura, što je najpotpuniji primjerak dinosaura pronađen u Čileu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kostur pripada gotovo nepoznatoj porodici titanosaura. Ta je vrsta dinosaura imala dugačak rep i dug, ali nepomičan vrat, a njihovi su ostaci pronađeni u Južnoj Americi, na Madagaskaru i u Indiji.

Vargas i Rubilar kažu da se domeykosaur vjerojatno hranio araukarijom, stablom iz roda četinjača. Životinja je živjela potkraj doba dinosaura u razdoblju gornje krede, a bila je dugačka oko 7,5 m i visoka oko 2 m. Čileanski se dinosaur od ostalih vrsta razlikuje po tome što su mu udovi nešto duži i tanji.

Rubilar i Vargas nadaju se da će studiju objaviti u čileanskom geološkom časopisu, što je nužno prije nego što novi dinosaur bude prihvaćen kao posebna vrsta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara