OTKRIVENA SPOMEN PLOČA FRANU BOŠNJAKOVIĆU

U povodu 10. godišnjice smrti, koja se obilježava ove godine, i 100. godišnjice rođenja, koja se obilježila prošle godine, danas je uglednom hrvatskom znanstveniku Franu Bošnjakoviću ispred njegove obiteljske kuće na zagrebačkom Gornjem Gradu otkrivena spomen ploča.

Na poticaj Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, gdje je Bošnjaković studirao, spomen ploču u Jurjevskoj ulici postavili su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatski inženjerski savez, kojih je bio član.

U prigodi otkrivanja spomen ploče Franu Bošnjakoviću okupili su se njegovi sinovi, kolege i prijatelji te predstavnici ustanova u kojima je djelovao i ostavio trag.

Fran Bošnjaković (1902., Zagreb - 1993., Stuttgart) hrvatski je znanstvenik svjetskoga glasa koji je ostvario uspjeh na više područja. Radio je kao profesor tehničke termodinamike na sveučilištima u Beogradu, Zagrebu, Braunschweigu i Stuttgartu. Bio je rektor Sveučilišta u Zagrebu, član akademija u Zagrebu i Heidelbergu, počasni član venetske akademije.

Tijekom rada u inozemstvu, do duboke starosti, stalno je održavao veze s domovinom gdje je gostovao kao predavač i surađivao sa znanstvenicima iz područja tehničke termodinamike, osobito u Zagrebu i Rijeci.

Njegovo znanstveno djelo obuhvaća široko područje tehničke termodinamike, pri čemu se ističu radovi iz područja dvokomponentnih i višekomponentnih smjesa, rasplinjavanja i čađenja, izmjene topline i nepovrativosti preobrazbe energije u termodinamičkim procesima.

Životno djelo mu je opsežni udžbenik tehničke termodinamike, čije je prvo izdanje izišo 1935. u Dresdenu pod naslovom "Technische Thermodynamik". Taj je udžbenik imao sedam izdanja na njemačkom i pet na hrvatskom pod naslovom "Nauka o toplini". Preveden je na ruski i engleski jezik.

(Hina) ag az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara