Otkrivene stanice boli s fatalnim pamćenjem

AUSTRIJSKIi znanstvenici otkrili su stanice u leđnoj moždini koje imaju fatalno pamćenje i reagiraju na najmanje podražaje.

Tim znanstvenika oko neoropsihologa Juergena Sandkuehlera sa Instituta za istraživanje mozga Sveučilišta u Beču otkrio je skupinu stanica u leđnoj moždini koje imaju fatalno pamćenje: nakon jakih bolova one mogu mijenjati svoja svojstva i reagirati na najmanji podražaj.

U normalnim situacijama te se stanice ponašaju normalno, ali pojačano reagiraju na podražaje boli i na jake boli. Od drugih se živčanih stanica razlikuju po tome što se nakon jakih bolnih podražaja mogu promijeniti, postaju preosjetljive i reagiraju već i na relativno slabe impulse u bolnim vlaknima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su također zapazili da u toj preosjetljivosti sudjeluju prijenosnici kao što je neuropeptid poznat pod nazivom ´Supstanca P´. Preosjetljive se stanice vezuju s tim neuropeptidima, što očito dovodi do daljnjih promjena u njima.

One osim toga imaju i posebnu vrstu pora koje se pri podražajima otvaraju, puštaju da kroz njih struji kalcij, što izaziva čitav niz daljnjih reakcija. U tim stanicama nastaje neka vrst traga pamćenja, a on ostaje i kad su uzroci izvorno jakih boli odavno otklonjeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara