Otkriveni američki špijuni u Bjelorusiji

OTKRIĆE o špijunskoj mreži, koja radi za Washington, te na taj način kida diplomatske veze između  Bjelorusije i SAD-a, objavila je jučer bjeloruska obavještajna služba.

Snažno kontrolirana državna televizija, u toj zemlji od deset milijuna žitelja, prenijela je, iz domaćih obavještajnih izvora, da je otkriveno 10 Bjelorusa koji su surađivali s veleposlanstvom SAD-a u Minsku, no nije pružila nikakve konkretnije optužbe.

Bjeloruski obavještajci, još uvijek poznati kao KGB - inicijalima koji ih prate iz sovjetske ere, tvrde da su zaposlenici američkog veleposlanstva mjesecima organizirali špijunsku mrežu u kojoj su bjeloruski stražari veleposlanstva bili agenti.

Javilo se i Američko veleposlanstvo izdavši priopćenje o tome kako u Bjelorusiji ipak nema špijuna, donijevši uz to odluku o smanjenju broja ljudi u veleposlanstvu u Minsku na 17.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je, prema optužbama, plaćao bjeloruskim stražarima za informacije o sigurnosnome stanju u središtu gradu, u kojem je i zgrada veleposlanstva, kao i o potencijalnim prijetnjama.

Stražari su dio uniformirane policije locirane u blizinu veleposlanstva u toj državi, oni su tu samo da drže naše veleposlanike sigurnima, i ništa ilegalno nije se događalo između njih i osoblja američkoga veleposlanstva, izjavio je Jonathan Moore, glasnogovornik State Departmenta.

"Na teritoriju Bjelorusije nemamo špijuna", dodao je, "Bjeloruska vlada bila je obaviještena o zadaćama tih zaštitara", prebacivši loptu na drugu stranu mreže.

A.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara