Otkriveni dijelovi mozga u kojima nikotin utječe na pozornost

POZNATO je da nikotin povećava pozornost i donekle poboljšava pamćenje, ali sad su magnetskom rezonancijom otkriveni dijelovi mozga na koje nikotin pritom djeluje, objavili su znanstvenici.

Rezultati njihova istraživanja pokazali su da nikotin povećava pozornost pušača pojačano aktivirajući stražnja kortikalna i supkortikalna područja mozga, povezana s vizualnim opažanjem, budnošću i motorikom.

Studija objavljena u časopisu ´Neuron´ prvi je dokaz da je pojačano aktiviranje parijetalnog korteksa uzrokovano nikotinom povezano s povećanom pozornošću.

Znanstvenici su magnetskom rezonancijom snimali djelovanje nikotina na mozak 15 pušača dok su obavljali zadatak koji zahtijeva stalnu pozornost i pamćenje. Ispitanici su zadatak ponavljali dva puta - jednom uz nikotinski flaster, a drugi put uz placebo. Zadnju cigaretu popušili su 15 minuta prije testa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su tijekom prvog skeniranja dobili placebo, a tijekom drugog nikotinski flaster, uočeno je poboljšanje rezultata. Kada su prvi put dobili nikotin, a drugi put placebo, nije bilo razlike u rješavanju zadataka.

Istraživanjem je pokazalo i to da nikotin pridonosi boljoj koncentraciji jer prebacuje aktivnost i na slabije korištene dijelove mozga.

Znanstvenici misle da bi njihovo otkriće moglo objasniti djelovanje nikotina na mozak, kako se razvija ovisnost ali i kakve su mogućnosti njegove terapijske primjene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara