OTKRIVENI OSTACI PRASTAROGA GMAZA SLIČNOG GUŠTERU

U Južnoj Americi znanstvenici su otkrili fosilne ostatke prastarog gmaza sličnoga gušteru koji je preživio mnogo duže nego što se dosad pretpostavljalo, piše časopis Nature. L

Fosilni ostaci pripadaju novoj vrsti sphenodontiana, stare porodice primitivnih gmazova koji su na Zemlji živjeli u vrijeme dinosaura, a nestali su prije oko 110 milijuna godina.

Fosilni ostaci otkriveni su u kamenolomu u Patagoniji, stari su oko 90 milijuna godina, a mogli bi objasniti kako je uspio preživjeti jedini današnji rođak te vrste, tuatara.

"Ovo otkriće omogućuje premošćivanje rupe u nizu otkrivenih fosilnih ostataka (oko 120 milijuna godina) koja razdvaja sphenodontiane iz razdoblja rane krede i njihove današnje rođake", smatra Fernando Novas iz Argentinskog prirodoslovnog muzeja u Buenos Airesu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuatara, gmaz koji danas živi na Novom Zelandu, posljednji je preživjeli tip iz porodice sphenodontia. Gotovo je jednak svojim precima, pa ga znanstvenici nazivaju živim fosilom.

Fosilni ostaci otkriveni u Patagoniji pripadali su životinji dugoj oko 0,9 metara, a riječ je o dosad najduljem sphenodontianu otkrivenom do danas. Ti ostaci dokazuju da je ta vrsta mnogo dulje preživjela na Gondvani, velikom prakontinentu od kojega su nastali današnji Južna Amerika, Afrika, Indija, Australija i Antarktika, nego na sjevernim područjima.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara