Otkriveno dvanaest novih Jupiterovih satelita

NAJVEĆI planet Sunčeva sustava, Jupiter, ima sada 52 mjeseca, pošto su prošlog mjeseca astronomi otkrili dvanaest novih satelita.

Scott Sheppard i David Jewitt iz Instituta za astronomiju havajskog Sveučilišta (SAD), kao i Jan Kleyna sa sveučilišta u Cambridgeu (Velika Britanija) otkrili su početkom veljače sedam novih satelita, a nekoliko dana poslije i drugih pet, prema informacijama koje su u ponedjeljak objavljene na web-stranici sveučilišta na Havajima.

Astronomi, čije je rezultate potvrdio Međunarodni astronomski savez, primijenili su dva najjača digitalna fotoaparata na svijetu, na opservatoriju smještenom na vrhu planine Mauna Kean na Havajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema podacima objavljenim na adresi space.com, promjer novih Jupiterovih satelita nešto je manji od kilometra. Jupiter bi mogao imati stotinjak satelita iste veličine, misli David Jewitt.

Iza Jupitera s 52 dosad otkrivena mjeseca, na drugom mjestu je Saturn s 30 satelita, zatim dolaze Uran (21) i Neptun (11).Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara