Otkriveno naselje drevnih graditelja Stonehengea

BRITANSKI TIM arheologa je objavio otkriće ostataka drevnog neolitskog naselja sagrađenog oko 2600. godine pr.n.e. u blizini legendarnog Stonehengea.

Mike Parker Pearson, profesor arheologije na Sveučilištu Sheffield, je izjavio kako vjeruje da je naselje - najveće sagrađeno u doba neolita na Britanskom Otočju - služilo graditeljima drevnog svetišta.

Pearson i njegov tim je na nalazištu Durrington Walls otkrio ostatke devet kuća i najmanje 25 ognjišta. Kuće su bile površine od oko 25 kvadratnih metara. Osim njih su pronađeni ostaci kreveta i primitivnih drvenih ormara. Također su pronađeni i ostaci napola pojedenih kostiju, na temelju čega se zaključuje da su se u Durrington Wallsu održavale gozbe.

Pearson vjeruje da su i Stonehenge i Durrington Walls pripadali istom kompleksu građevina, odnosno da je naselje služilo graditeljima svetišta. Razlog tome je činjenica da su kuće raspoređene kružno, nalik na sam Stonehenge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaci kuća i drugih predmeta su datirani u razdoblje između 2600. i 2500. godine pr.n.e. - u doba kada većina stručnjaka smatra da se gradio Stonehenge.

Pearson smatra kako je i sam Durrington Walls služio kao svetište, odnosno da su se u njemu stanovnici drevne Britanije okupljali kako bi slavili život, dok su u Stonehengeu slavili pokojnike.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara