Otkriveno što se dogodilo s nestalim milijunima kuna iz afere kamioni

Otkriveno što se dogodilo s nestalim milijunima kuna iz afere kamioni

Tekst: J.C.
Foto: Dragan Matić / Cropix

POREZNA uprava i Uskok završili su financijsku istragu oko afere kamioni, zbog koje su Berislav Rončević i Ivo Bačić trenutno na sudu. Zaključak je, piše Večernji list, da novac nije završio na računima Berislava Rončevića, Ive Sanadera ni HDZ-a već je kompletna svota od 35 milijuna kuna uplaćena tvrtki Eurokamioni, Ivecovom zastupniku za Hrvatsku.

S računa te tvrtke novac se dalje transferirao na račune četiri hrvatskih tvrtki koje su radile nadogradnju na kamionima, te u Ivecovu centralu u Italiju. Tvrtka Eurokamioni je 29,6 milijuna odmah uložila u Raiffeisein invest fond. No, u tom je fondu novac ostao samo nekoliko dana, prije nego je povučen uz zaradu od 400.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati opsežne istrage koju je proveo Uskok opisani su na čak 2500 stranica, koje se nalaze u sudskom spisu. No, izvori iz Uskoka upozoravaju kako ova otkrića u optužnici ništa bitno ne mijenjaju pa Rončević može odgovarati za zloporabu položaja i sklapanje štetnog posla čak i ako se nije osobno okoristio.

Isti izvor javlja i da su odvjetnici Rončevića i Bačića podnijeli DORH-u kaznenu prijavu protiv Pavla Groma, vlasnika tvrtke Agrogrom iz Samobora, koji je sudjelovao na natječaju MORH-a nudeći Mercedesove kamione. Odvjetnici tvrde da je Grom dao lažni iskaz kad je rekao da je cijena Mercedesovih kamiona od 860.000 kuna uključivala i PDV, a navodno su priložili i dokumentaciju iz koje se vidi da je Agrogrom prošle godine prodao MORH-u jedan Mercedesov kamion sličnih konfiguracija za 168.000 eura bez PDV-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara