Otočni sabor o skupu jadranskih regionalista

ČELNICI Otočnog sabora, nestrančke udruge koja promiče razvoj hrvatskih otoka, na današnjoj su konferenciji za novinare u Zadru govorili o skupu jadranskih regionalista koji sazivaju 17. ožujka ove godine, te o utemeljenju jadranske stranke.

Predsjednik Otočnog sabora Zlatko Sorić rekao je da inicijatori utemeljenja jadranske stranke ne žele sebi priskrbiti nikakav povlašteni položaj u odnosu na stanovnike priobalja, nego im je temeljna zadaća osigurati u jadranskoj regiji ravnopravan status gradova, tako da, primjerice, Šibenik bude ravnopravan sa Splitom, a Zadar s Pazinom.

Buduća jadranska stranka želi se regionalizacijom boriti protiv metropolizacije i centralizacije gradova, kao i protiv sustavnog gomilanja sredstava u samo jednom gradu, primjerice Zagrebu, rekao je Sorić.

Sorić se osvrnuo i na nedavne kritike na djelovanje Otočnog sabora, koje je uputio SDP-ov saborski zastupnik s Paga Ivo Fabijanić, a koji je rekao da u Saboru već sjede zastupnici s hrvatskih otoka.

´Otočni sabor nikada nije tvrdio da u Hrvatskom saboru danas nema zastupnika koji žive na otocima ili su podrijetlom s njih, ali Otočni sabor tvrdi da danas u Saboru sjedi pet otočana, no oni nisu zastupnici otočana jer su se slučajno našli na listama svojih stranaka, a nisu ih izabrali otočani´, rekao je Sorić.

Na skupu jadranskih regionalista, koji Otočni sabor zakazuje u Zadru 17. ožujka, očekuju se predstavnici regionalnih stranaka poput IDS-a, Dalmatinske akcije i drugih.

´Namjera nam je pronaći zajedničke točke i gledišta i to primijeniti u djelovanju´, rekao je Sorić na današnjoj konferenciji za novinare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara