Otočno vijeće poduprlo konačni prijedlog zakona o pomorskom prijevozu

OTOČNO vijeće pod predsjedanjem ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete na današnjoj je sjednici u Zadru poduprlo konačni prijedlog zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, a kako je priopćeno iz Ministarstva, ministar je naglasio da taj zakon jasno kaže da u sljedećih pet godina ne će biti privatizacije "Jadrolinije", t.j. do primjene zakona, što je Vijeće pozdravilo.

Otočno vijeće na sjednici zatvorenoj za javnost je zaključilo da je tim zakonskim rješenjem i dalje zajamčeno kvalitetno povezivanje otoka s kopnom. Kako je objasnio ministar Kalmeta, cilj zakona je otvaranje tržišta u Hrvatskoj kako bi hrvatski brodari spremno dočekali potpunu liberalizaciju tržišta pomorskog prijevoza koja ih neminovno čeka kad Hrvatska uđe u EU.

Hrvatska će od EU-a zatražiti prijelazni rok za otvaranje našeg tržišta pomorskog prijevoza stranim brodarima, odnosno odgodu kabotaže, najavio je ministar Kalmeta, dodavši da je u našem interesu da se do tada uspostavi konkurencija među hrvatskim brodarima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivanjem Agencije za obalni linijski pomorski promet uspostavit će se dnevni nadzor nad proračunskim novcem koji država dodjeljuje brodarima za pomorsko povezivanje.

Otočno vijeće danas je prihvatilo izvješće o izradbi prijedloga izmjena i dopuna Zakona o otocima, po kojima se uvodi pravo prvokupa države na kupnju malih i nenastanjenih otoka, kakvih je, po procjenama Ministarstva, 746 ukupne površine oko 25 milijuna četvornih metara. Vijeće je prihvatilo i prijedlog Državnog programa postupanja s otočnim krutim otpadom i Državnog programa zaštite otočne prirode i okoliša.

Po Zakonu o otocima, Otočno vijeće ima 29 članova, a osim resornog ministra u njemu je 19 predstavnika otoka, šest predstavnika resornih ministarstava i tri zastupnika Hrvatskog sabora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara