Otok Man snizio birački prag na 16 godina

SKUPŠTINA Mana, otoka u Irskom moru čiji je poglavar britanska kraljica Elizabeta II, ali koji formalno nije dijelom Velike Britanije ni EU, s 19 glasova "za" i 4 glasa "protiv" je donijela odluku kojom će ubuduće građani otoka stjecati biračko pravo sa 16, umjesto sa sadašnjih 18 godina.

Čak ni najveći zagovornici te promjene, poput bivšeg ministra obrazovanja Stevea Rodana, ne drže da će zakon kojim je oko 2000 16-godišnjih i 17-godišnjih stanovnika Mana dobilo biračko pravo, imati ikakvog naročitog efekta u praksi.

"Malo njih će htjeti iskoristiti to pravo", rekao je Rodan. No isto tako je istakao kako je u pitanju načelan stav, odnosno da je u interesu svake demokracije da svojim članovima da što je moguće veći poticaj za sudjelovanje u političkom procesu.

Sve manja stopa prirodnog prirasta te sve manji interes mladih za politiku je u mnogim zapadnim zemljama doveo da neproporcionalno veliki utjecaj na izbore imaju umirovljenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanska komisija za izbornu reformu je 2004. godine također preporučila da se birački prag snizi na 16 godina.

Otok Man je tradicionalno bio pionir u mnogim oblastima izbornog zakonodavstva. Godine 1881. predstavljao je prvu zapadnu demokraciju koja je dala pravo glasa ženama.

Izbori za 24 člana donjeg doma skupštine Mana su zakazani za ovu godinu.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara