Otpočela predizborna kampanja u Ukrajini

Otpočela predizborna kampanja u Ukrajini

DANAS u Ukrajini započinje kampanja za parlamentarne izbore kojima bi se trebalo konačno okončati višemjesečna ustavna kriza koja umalo nije dovela do građanskog rata i raspada te bivše sovjetske republike.

4. lipnja se prozapadni predsjednik Viktor Juščenko dogovorio s proruskim premijerom Viktorom Janukovičem kako će se 30. rujna održati izbori za Vrhovnu radu, odnosno parlament. Sadašnji saziv - u kome većinu drže predstavnici Janukovičeve proruske koalicije - se odbio razići kada je to od njega Juščenko tražio svojim ukazom 2. travnja, a  ukrajinska policija, vojska i obavještajne službe su se podijelile na frakcije vjerne predsjedniku i premijeru.

Promatrači ukrajinskih zbivanja ne vjeruju da će novi izbori bitno promijeniti odnos snaga u Ukrajini, odnosno prebroditi sve dublju podjelu na zapadni, tradicionalno nacionalistički dio zemlje, koji podržava ulazak u EU i NATO, te istočni dio, gdje se govori ruski jezik i preferiraju bliske veze s Rusijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankete govore kako najviše glasova može očekivati Janukovičeva Stranka regija (28,5 - 30,2 %), dok je iza njega po popularnosti predsjednikov blok "Naša Ukrajina" (14,3 - 17,6 %). Na trećem mjestu je blok  Juščenkove prozapadne saveznice Julije Timošenko (11,6 - 14,3 %).

Cenzus od 3 % će vjerojatno prijeći Komunistička partija Ukrajine, koja je Janukovičev saveznik, a kojoj ankete daju 3,2-5,2 %. To nije tako sigurno za Socijalističku stranku, koja je ispočetka bila Juščenkov saveznik, da bi se prošle godine priklonila Janukoviču. Njoj ankete daju između 1,1 i 4,8 %.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara