Otpušteni radnici Diokoma u stečaju blokirali ulaze u tvornicu

TRIDESET radnika Diokoma u stečaju od jutros blokira sve ulaze u krug tvornice prosvjedujući zbog otkaza ugovora o radu i zahtijevajući isplatu otpremnina.

Otkaz ugovora o radu ovih je dana dobilo 160 radnika, a većina prosvjednika su branitelji iz Domovinskog rata. Tvrde da će vrata Diokoma ostati zatvorena sve dok se ne riješe njihovi zahtjevi.

Za svoje teškoće optužili su stečajnog upravitelja Franu Krištu i novog vlasnika Diokoma Željka Keruma, no predstavnik Hrvatske udruge sindikata, koja podupire njihove zahtjeve, optužuje bivšu Vladu i poziva novu Vladu da otpiše svoje tražbine i tako pomogne otpuštenim radnicima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kerum je lani kupio glavninu nekretnina te tvornice u stečaju, obvezavši se da će preuzeti 780 od 940 radnika, koliko ih je u trenutku kupnje bilo u Diokomu. On je s tih 780 radnika sklopio ugovore o radu na određeno vrijeme od tri godine, uz osiguranje neprekinutosti radnog staža od 9. lipnja 2000., kad je otvoren stečaj u Diokomu, i poštovao je te obveze.

Potpredsjednik HUS-a Ozren Matijašević kazao je za Hinu da u cijelosti podupire zahtjeve otpuštenih radnika, ali dodaje da Kerum nije krivac što 160 radnika nije dobilo nove ugovore o radu. Poručivši prosvjednicima da glavne krivce traže u Zagrebu, ustvrdio je da je radnike prevarila bivša Vlada, koja je obećala da će se odreći svojih tražbina od 67,5 milijuna kuna u korist preustroja poduzeća, kazao je Matijašević. Da je to učinjeno, 160 radnika dobilo bi otpremnine, ali i onih tisuću koji su još 2000. poslani na Zavod, rekao je.

Matijašević je pozvao novu Vladu da ispravi pogrješke bivše vlasti i pokaže socijalnu osjetljivost prema radnicima koji će po svemu sudeći završiti na ulici i to bez otpremnina, ako nova vlast ne bude imala razumijevanja za otpis dugova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara